Det er seks måneder siden flyselskaper over hele verden innførte forbud mot å ta med Samsungs mest eksklusive smarttelefon om bord på fly på grunn av eksplosjonsfare. Samsung håndterte krisen dårlig. Til slutt måtte de tilbakekalle flere millioner enheter av Note 7.

Skandalen har kostet Samsung over 45 milliarder kroner.

Knirkefri lansering

På onsdag skal Samsung avduke det nye flaggskipet i Galaxy-serien under en seanse i New York. Samsung Galaxy S8-modellen forventes å ha flere av funksjonene fra Note 7-modellen, som ble svært godt mottatt av teknologientusiaster før tilbakekallingen i fjor høst.

Svært mye står på spill for Samsung, som også er involvert i en korrupsjonsskandale i Sør-Korea. Lee Jae-yong, som er sønn til styreformannen og i realiteten er gruppens toppsjef, har sittet varetektsfengslet i flere uker.

– Lanseringen av den nye smarttelefonmodellen må skje knirkefritt. Samsung må gjenerobre innovasjonstronen og ta markedsandeler i toppsegmentet, sier analytiker Thomas Husson hos analyseselskapet Forrester til Washington Post.

Toppsegmentet domineres av Apples Iphone og Galaxy. Det er nesten seks måneder til Apple vil lansere nye Iphone-modeller. Det forventes store endringer i design og funksjonalitet. Samsungs S8-modell vil konkurrere med Apple, men ha et forsprang i markedet.

– Hvis noe går galt med S8 vil det ødelegge all troverdighet om at Samsung kan produsere et trygt produkt, sier analytiker Jan Dawson hos Jackdaw Research til Reuters.

Kinesere tar innpå

Både Samsung og Apple tapte markedsandeler i fjor. Det er kinesiske selskaper som klatrer på salgsstatistikkene. Huawei har planer om å gå forbi Samsung, men også Huawei møter uventet konkurranse fra nye kinesiske selskaper som Oppo og Vivo fra BBK Electronics.

Samsung solgte over 300 millioner smarttelefoner i fjor og hadde en markedsandel på 20,5 prosent. Markedsandelen har falt jevnt fra 39,6 prosent i 2012. Det er store forventninger til de nye Iphone-modellene, hvor testproduksjonen vil starte i mai.

«Galaxy S8 mangler tilstrekkelige salgsargumenter, med unntak av fullskjerm. Det gjør at en Iphone med oled-skjerm kan vise seg å bli mer populær hos brukerne», spår analytiker Ming-Chi Kuo hos KGI Securities i en rapport.

Ifølge lekkasjer vil Samsung tilby en utvidet garantiordning på den nye modellen. «Guard 8»-garantien vil gi kjøperne rett til å få erstattet skjermen hvis den knuses. Galaxy S8 skal komme med skjerm som dekker hele fronten av telefonen.

Analytiker Kuo, som har svært gode kilder hos Apples asiatiske underleverandører, påstår at den neste Iphonen vil tilby trådløs ladning og kamera som vil kunne ta 3d-bilder til bruk i utvidet virkelighet (augmented reality).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Concierge på Aker Brygge: – Jeg liker at folk er fornøyd
Hvis folk ikke er fornøyde så blir jeg litt skuffet, forteller Arnfinn Fagermo. Han hjelper til med «alt» på Aker Brygge.
02:15
Publisert: