Gjennom store deler av fjoråret var det flaskehalser og problemer i de globale forsyningskjedene. Bilprodusentene måtte redusere produksjonen i perioder, da det var mangel på enkle, billige komponenter fra fabrikker i Sørøst-Asia. Problemene er fortsatt ikke over.
– Verden forandrer seg så raskt
Sørkoreanske Samsung Electronics produserer ikke bare forbrukerprodukter under egne merkenavn, men er også er en stor og viktig produsent av dataminne, prosessorer og komponenter til konkurrenter. Toppledelsen er pessimistisk.
– Den generelle oppfatningen tidligere i år var at andre halvdel av året ville bli bedre enn første halvdel. Fra april til mai endret dette seg drastisk. Verden forandrer seg så raskt, sier konsernsjef Kyung Kye-hyun til Bloomberg.
Konsernsjefrollen hos Samsung ble delt ved nyttår. Kyung Kye-hyun har ansvaret for databrikke- og komponentdelen. Han Jong-hee leder mobil- og forbrukerelektronikkdivisjonen. Selskapet er i stand til å ta pulsen på den globale teknologi- og elektronikketterspørselen tidlig.
Samsung ser foreløpig ingen signaler om at det kommer en oppgang med det første. I begynnelsen av september startet produksjonen ved et nytt, hypermoderne produksjonsanlegg i Pyeongtaek. Dette er en del av Samsungs massive investeringer på nesten 3500 milliarder kroner de neste fem årene.
– Jeg ser ikke noe som tyder på en oppgang det neste året, sa Samsung-sjefen under et møte med koreanske og internasjonale journalister på omvisning ved en ny fabrikk.
Han beskrev situasjonen som «dyster». Den sørkoreanske konkurrenten SK Hynix og amerikanske Micron Technology har advart om lavere etterspørsel på sensommeren og i høst.
Aksjekursen på Micron Technology, som produserer dataminne, har falt med 40 prosent i år. SK Hynix har falt med 30 prosent – identisk med Samsung Electronics.
Dataminnepriser i fritt fall
Samsungs databrikkedivisjon vil sannsynligvis få en omsetningssvikt på 19 prosent i inneværende kvartal, ifølge en ny rapport fra IC Insights. Dette gjør at taiwanske TSMC vil innta tronen som verdens største databrikkeprodusent i omsetning i kvartalet.
Ifølge rapporten er prisene på dataminne, som benyttes i alt fra smarttelefoner og datamaskiner til biler og roboter, i «fritt fall».
Analyseselskapet Trendforce har nedjustert etterspørselen og prisene i flere runder – senest i august. Nå spår de en prisnedgang på dataminne på inntil 18 prosent i tredje kvartal.
Teknologikrig mellom USA og Kina
TSMC, som produserer avanserte databrikker til blant annet Apples Iphone-modeller og andre selskaper, ser en positiv utvikling i august. Omsetningen økte med nesten 60 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Dette sendte aksjekursen nesten tre prosent høyere på mandag.
Samsung, TSMC og de andre komponentleverandørene forsøker å navigere seg gjennom det geopolitiske gjørmebadet, hvor USA og Kina forsøker å ødelegge for motparten. USA vil belønne selskaper som etablerer seg i USA og straffe de samme selskapene hvis de gjør det samme i Kina.
– Det er vanskelig for oss å gi glipp på et slikt marked som har mange viktige kunder. Vi forsøker å finne en vinn-vinn-løsning for alle midt i denne konflikten, sier Samsungs konsernsjef til Bloomberg.
TSMC har vært en vinneraksje for investorer. De siste 20 årene har selskapet gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 18,6 prosent, ifølge Factset og New York Times. Intel, som er USAs største databrikkeprodusent, har levert 6,7 prosent årlig avkastning til aksjonærene i samme tidsrom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.