Det var store forventninger da Park Geun-hye ble valgt som Sør-Koreas første kvinnelige president i desember 2012. Hennes far var elsket av de konservative velgerne i Sør-Korea og har fått æren for det økonomiske mirakelet da han var president fra 1961 til 1979.

Andre så på ham som en brutal diktator.

Datteren lovet å få fart på den økonomiske veksten og kjøre en hard linje overfor Nord-Korea og Kina. Hun etterlater seg et land, en økonomi og et demokrati i langt verre forfatning enn da hun ble valgt. Familien har vært involvert i politikk siden 1950-tallet. Nå er det over.

På fredag ble Park avsatt av en enstemmig grunnlovsdomstol for å ha lekket statshemmeligheter og hemmeligstemplede dokumenter til en venninne.

Bestikkelser fra Samsung

– Avgangen hennes viser at presidentembetet ikke er et fredet tilfluktssted hvor de kan gjøre hva de ønsker, sier politisk analytiker Jun Kyi-wan.

65 år gamle Park ble suspendert fra stillingen og fratatt alle fullmakter i desember etter at nasjonalforsamlingen stemte for å stille henne for riksrett. Hun har hatt immunitet som president. Det forventes at hun vil bli tiltalt og varetektsfengslet om kort tid.

Hun har erkjent å ha vist manglende dømmekraft ved å dele informasjon med sin mangeårige venninne, Choi Soon-sil. Begge har avvist at dette har dreid seg om kriminelle handlinger.

President Park Geun-hyes venninne Choi Soon-sil 8 midten) er fengslet, og blir tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk.
President Park Geun-hyes venninne Choi Soon-sil 8 midten) er fengslet, og blir tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk. (Foto: Ahn Young-joon/AP/NTB Scanpix)

En gruppe spesialetterforskere som ble nedsatt i fjor kom med en knusende dom denne uken i en 70 sider lang rapport.

– President Park konspirerte sammen med Choi for å motta bestikkelser fra Samsung, sa spesialetterforsker Park Young-soo på en pressekonferanse.

Park nektet å samarbeide med etterforskerne. Grunnlovsdomstolen har vurdert 13 punkter, blant annet bestikkelser, maktmisbruk i tjenesten og deling av statshemmeligheter.

– Etterforskningen er avsluttet og vi klarte kun å oppnå halvparten av de vi hadde satt som mål på grunn av liten samarbeidsvilje og begrenset tid, sa spesialetterforskeren.

Over 70 personer er siktet i saken, og nye tiltaler kommer ukentlig.

– Hun har brutt grunnloven ved å ha lekket offentlige dokumenter og statshemmeligheter. Choi har fått blande seg inn i offentlige hemmeligheter uten å ha en formell rolle eller være sikkerhetsklarert, ifølge domstolens leder, dommer Lee Jung-Mi.

Nettbrettlekkasje

Fjernsynskanalen JTBC, som eies av mediehuset JoongAng, fikk tilgang til et nettbrett som Choi hadde kastet. Der lå det lagret hemmeligstemplede offentlige dokumenter, statsministerens kalender og utkast av 44 taler som var videresendt fra presidenten mellom 2012 og 2014.

Park og Choi avviste at det hadde vært ulovlig kontakt mellom de to. Avsløringene førte til store gatedemonstrasjoner. På det meste var 2,3 millioner mennesker i Seouls gater og forlangte Parks avgang.

– Denne saken viser hvor stor innflytelse folks følelser kan ha – selv overfor en leder som de selv har valgt via demokratiske og frie valg, påpeker politisk analytiker Jun Kyi-wan.

Det er kontakten mellom Park, Choi og Samsung-sjef Lee Jae-yong som er kjernen i skandalen. Samsung er en gigant i den sørkoreanske økonomien; selskapets omsetning tilsvarer rundt 17 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Mange involvert

Sommeren 2015 var Samsung i ferd med å fusjonere Samsung C & T og Cheil Industries. Cheil Industries fungerte som et holdingselskap for Samsung-konglomeratet. Fusjonen ble gjennomført på en måte som sikret Lee-familien kontroll over gruppen.

Toppsjefen for det sørkoreanske pensjonsfondet, som er verdens tredje største, har sittet arrestert i nesten tre måneder. Moon Hyung-pyo er tiltalt for å ha presset forvaltere i fondet til å støtte en fusjon mellom selskapene.

En demonstrant hadde iført seg en selvlysende drakt i fakkeltoget som fredag krevde at den avsatte presidenten blir arrestert.
En demonstrant hadde iført seg en selvlysende drakt i fakkeltoget som fredag krevde at den avsatte presidenten blir arrestert. (Foto: Jung Yeon-je/AFP/NTB Scanpix)

Samsung-sjef Lee Jae-yong sitter varetektsfengslet for fjerde uke og er tiltalt for å ha betalt bestikkelser på 350 millioner kroner til to stiftelser kontrollert av Choi. Rettssaken startet denne uken og Lee har erklært seg ikke skyldig.

Han har erkjent at Samsung har betalt penger til stiftelsene.

– Påtalemyndigheten har ikke gjort det klart hvilke ordrer Lee skal ha gitt, sa forsvarsadvokat Song Wu-cheol under innledningsforedraget på torsdag.

Ny regjering i mai

Siden nyttår har potensielle presidentkandidater posisjonert seg for presidentvalget, som sannsynligvis blir avholdt 9. mai. Meningsmålingene viser at den tidligere lederen i Det demokratiske partiet, Moon Jae-in, leder med en oppslutning på 32 prosent.

– Vi mener at denne beslutningen vil redusere den politiske usikkerheten og markedet vil se fremover til at en ny regjering kommer på plass, sier analytiker Young Sun-kwon hos finansinstitusjonen Nomura International i en kommentar.

Liberaleren Moon er den strake motsetningen til konservative Park. Moon ønsker å bedre forholdet til Kina og utelukker ikke å gjeninnføre solskinnspolitikken som ble ført overfor Nord-Korea ved årtusenskiftet. Det kan bety en dialog og mulige forhandlinger med erkefienden.

På det meste har det vært 2,3 millioner mennesker i Seouls gater som har forlangt presidentens avgang. Fredag marsjerte demonstranter mot presidentboligen.
På det meste har det vært 2,3 millioner mennesker i Seouls gater som har forlangt presidentens avgang. Fredag marsjerte demonstranter mot presidentboligen. (Foto: Jung Yeon-je/AFP/NTB Scanpix)

Utfordringene står i kø for den sørkoreanske økonomien. USA og Kina står for rundt 40 prosent av den sørkoreanske eksporten. Kinesiske forbrukere har svart med å boikotte sørkoreanske selskaper etter at USA har begynt å plassere ut rakettskjold like sør for Seoul.

– Vi opprettholder vår prognose om en økonomisk vekst på under to prosent – lavere enn konsensus, sier Young.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volvos bestselger i ny drakt
Forgjengeren var i 2016, Volvos mest solgte bil. Dermed kan den nye XC60 vise seg og bli den viktigste modellen i år.
01:24
Publisert: