Etter flere dagers avhør ble Sør-Koreas sparkede president Park Geun-hye arrestert og tiltalt for bestikkelser, korrupsjon og tjenesteforsømmelse på fredag. Det er vel tre uker siden ble hun avsatt – som den første sittende presidenten i Sør-Koreas historie.

Frykter bevisødeleggelse

Det var dramatiske timer i den sørkoreanske hovedstaden. Klokken 3:03 natt til fredag godkjente en domstol i Seoul arrestbegjæringen fra politiadvokaten på Park Geun-hye.

– De fleste punktene i tiltalen er rettferdiggjort. Det er en bekymring for at bevis kan ødelegges, vitnepåvirkning og grunnlaget for en varetektsfengsling er til stede, sa Kang Bu-young

En lang kortesje med politibiler ble umiddelbart sendt ut for å plukke opp den tidligere presidenten midt på natten. Forsvareren mente de kunne vente til det ble dagslys, men dette ble avvist.

Sørkoreanske tv-kanaler sendte live og viste bilder av en alvorlig 65-åring som satt mellom to politioffiserer i baksetet på en bil idet den vevre kvinnen ble brakt inn til politistasjonen – iført håndjern.

Etter varetektsfengslingen ble hun sendt til det samme fengslet i Uiwang hvor over 10 andre personer som tidligere er blitt varetektsfengslet i samme sak – blant annet toppsjefen for Samsung-gruppen. Her startet hun oppholdet iført en grønn fengselsdrakt etter kroppsvisitasjon.

– Det er samme rutiner for henne som andre innsatte, sa en talsmann for fengslet til Korea Times.

Ifølge avisen Korea JoongAng Daily vil hun få en egen celle på seks kvadratmeter, få tre måltider om dagen til maksimalt 11 kroner og en brettbar tynn madrass å sove på. Hun vil tilbringe 23 timer på cellen, men får slippe ut for møter med advokatene.

«Etterforskerne vil foreta nye avhør av henne i begynnelsen av april. Av sikkerhetshensyn vil disse skje i fengslet», skriver avisen

– Tragisk kapittel

Sørkoreansk politikk har alltid vært kaotisk, skruppelløst – og til tider blodig. Park Geun-hye lovte å endre dette da hun ble valgt i 2012. Riktignok var hun datter av en tidligere diktator som henrettet opposisjonelle, men fremsto som et alternativ hos velgerne.

Hennes mor ble henrettet i 1974, 12 år etter at Park Chung-hee ble president, av en nordkoreansk agent. Hennes far ble skutt og drept av hans egen etterretningssjef i fylla under en fest hvor det ifølge sørkoreanske medier hadde blitt drukket i 13 timer.

– Mange tidligere sørkoreanske presidenter er blitt tiltalt, arrestert og dømt. Dette er et tragisk nytt kapittel for henne, sier Korea-ekspert og professor David Kang ved University of Southern California, til Los Angeles Times.

Bygde opp milliardformuer

Hun er den siste av sørkoreanske presidenter som er arrestert, tiltalt og dømt. De fleste tilbringer minimal tid bak murene før de blir benådet – «for nasjonens beste». Dette har pågått siden 1962 da Parks far ble president.

Generalene Chun Doo-hwan og Roh Tae-woo ledet Sør-Korea fra slutten av 1990-tallet til det første demokratiske presidentvalget. Roh ble dømt for å ha mottatt over 1,7 milliarder kroner fra styreformann Kim Woo-jung i Daewoo-gruppen.

Daewoo-gruppens store skjule låneopptak i utlandet sendte den sørkoreanske økonomien inn i en dyp krise etter at sentralbanken forsøkte å forsvare valutaen. Daewooos toppsjef var på rømmen i Sørøst-Asia i flere år.

– Jeg vil være med meg all mistro og alle konflikter for livet. Jeg aksepterer enhver straff som domstolen gir meg, sa Roh da han ble varetektsfengslet.

Begge ble dømt i 1997 for drap, men ble benådet av Kim Young-sam samme år. Kim forlot presidentembetet i en korrupsjonsskandale hvor familiemedlemmer var involvert.

Alle de tre neste presidentene, som kom før Park, var involvert i skandaler hvor familiemedlemmer ble dømt for å ha mottatt penger. Park risikerer fengsel på livstid hvis hun blir dømt på alle punkter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elon Musk : - En revolusjon i romfarten
Romselskapet SpaceX gjennomførte torsdag en oppskyting og landing av en gjenbrukt rakett. En del av raketten som ble brukt torsdag, det såkalte første trinnet, ble brukt til å sende opp det ubemannede romskipet Dragon for et år siden.
01:05
Publisert: