Det er en prekær mangel på avanserte mikrodatabrikker, halvledere, sensorer og andre avanserte elektroniske komponenter over hele verden. Bilindustrien, som benytter langt mer elektronikk nå enn for få år siden, får mye av skylden. Andre bransjer rammes også hardt.
Dominerende markedsandeler
Sør-Korea og Taiwan har lenge knivet om å være de viktigste leverandørene av komponenter. Samsung er verdens største produsent av dataminne med en med en 42 prosent markedsandel. Disse benyttes i alt fra smarttelefoner og pc-er til biler og romfartsindustrien.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC, er verdens største kontraktsprodusent av databrikker. Taiwanske selskaper som Hon Hai Precision Industry produserer ferdige produkter for blant annet Apple, Sony og HP ved store fabrikker i Kina.
– Vi vil gå sammen med sørkoreanske selskaper for å bygge opp et kanonlag innenfor databrikker. Vi vil gi konkret støtte til selskapene, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in på torsdag.
Den sørkoreanske regjeringen la frem planer sammen med de største teknologiselskapene om nye investeringer på 510.000 milliarder won (3750 milliarder kroner) i forskning, utvikling og bygging av nye megafabrikker.
Det skal bygges et flere kilometer langt område sør for hovedstaden Seoul som omtales som «K-semiconductor belt», hvor det skal samarbeides tett mellom lokale selskaper. Målet er at Sør-Korea som land skal komme vinnende ut – og ikke individuelle selskaper.
– Store globale konkurrenter presser på med massive investeringer for å være de første til å ta fremtidige markeder, sa Moon.
– Et veiskille
Det skal gis økte skattefradrag fra forskning og investeringer og lavrentelån. Over 150 sørkoreanske teknologiselskaper skal delta. Det frontes av storselskapene Samsung og konkurrenten SK Hynix. Samsung planlegger investeringer på 171.000 milliarder won frem til 2030.
– Hele databrikkeindustrien står ved et veiskille. Nå er tiden for å lage en plan for langsiktig strategi og investeringer, sa Samsung-direktør Kim Ka-nam.
Finansinstitusjonen TS Lombard ser geopolitiske kamper om innflytelse i verdensøkonomien mellom Kina og USA.
«Taiwan og Sør-Korea er nye Opec. Mikrodatabrikker er den nye oljen», skrev analytiker Rory Green hos finansinstitusjonen.
Finansinstitusjonen Goldman Sachs mener at knappheten på mikrodatabrikker vil øke inflasjonen med 0,4 prosentpoeng ut 2021. Dette vil komme fra en prisøkning på i gjennomsnitt tre prosent på ferdige produkter som benytter databrikker.
– Dette er et forsøk fra Sør-Korea på å lokke globale leverandører til landet for å samarbeide med lokale selskaper slik at de kan bygge et økosystem hjemme i stedet for at de flyttet til USA eller andre steder, sier halvlederanalytiker Kim Yang-paeng ved Korea Institute for Industrial Economics and Trade til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.