Et flertall i nasjonalforsamlingen i Sør-Korea har stemt for å stille president Park Geun-hye for riksrett.

Flere tusen mennesker har den siste tiden demonstrert mot president Park Geun-hye og krevd at hun går av. Bakgrunnen er anklager om at Park har latt sin nære venn Choi Son-Sil blande seg inn i presidentens handlinger uten å ha noen formell stilling i statsapparatet.

Diktatordatter i trøbbel

Park Geun-hye er datter av diktatoren Park Chung-hee, som tok makten i 1961 og styrte med jernhånd inntil han ble drept av sitt eget sikkerhetspoliti i 1979. I motsetning til sin far ble hun valgt med overveldende majoritet i et demokratisk valg for nesten fire år siden.

Datteren hadde et tett forhold til sin far og hun representerte ofte Sør-Korea på vegne av faren etter at hennes mor ble drept i 1974. Hun skal ha kjent Choi Soon-sil siden 1970-tallet. Hennes far, Choi Tae-min, var kjent som sjaman, spåmann og prest. Ifølge sørkoreanske aviser skal han ha hjulpet Geun-hye med å komme i kontakt med hennes avdøde far. Dette bekreftes også av Wikileaks-lekkasjene fra amerikanske ambassader og utestasjoner i 2010.

«Ryktene florerer om at den avdøde presten hadde full kontroll over Parks kropp og sjel under oppveksten. Hans barn har opparbeidet seg en enorm rikdom som et resultat av dette», heter det i telegrammet datert 20. juli 2007 fra den amerikanske ambassaden i Seoul.

Har bedt om unnskyldning

Choi anklages for å ha brukt sitt vennskap med Park til å presse penger ut av landets storbedrifter, men det store sjokket kom da det ble avdekket at Park hadde latt Choi gjennomgå sine taler og gi henne råd om viktige statsanliggender.

60 år gamle Choi er datter av Choi Tae-min som ledet en sektlignende religiøs gruppe og var en støttespiller for Park til sin død i 1994. Sørkoreanske medier har tegnet at bilde av henne som en Rasputin-lignende figur med utilbørlig innflytelse over Park.

Park har bedt om unnskylding og opplyste fredag at hun har bedt ti rådgivere gå av i forkant av en ommøblering i regjeringen.

I et forsøk på å dempe noe av kritikken har Park lovet å skape en «nøytral» regjering og ta inn medlemmer fra andre partier enn hennes eget konservative Saenuri-parti.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: