Wall Street hentet seg til slutt inn etter en svært volatil handelsdag på mandag. I Asia fortsetter volatiliteten med full styrke.

Hovedindeksen ved Sydney-børsen har vært over godt tre prosent lavere på det meste. Børsene i Asia viser en tilsvarende nedadgående trend etter et par timer handel.

– Nå begynner det å bli hett

Asia-regionen har unngått problemene med en høy prisvekst, slik som i USA og store deler av Europa. Dette kan i være i ferd med å snu.

Singapore la frem nye inflasjonstall mandag kveld og disse viste en prisvekst på fire prosent i desember. Dette er den høyeste prisveksten siden 2013,

– Nå begynner det å bli hett, skriver seniorøkonom Nicholas Mapa hos Capital Economics i en rapport.

Australia følger samme utvikling som USA og Europa. Prisveksten for 2021 endte på 3,5 prosent. Den skjøt fart i årets tre siste måneder.

– Prisveksten på varer var den høyeste siden 2008. Drivstoffprisene var den viktigste årsaken, men generelt bidro forstyrrelsene i forsyningskjede, materialkostnader, kombinert med høye fraktkostnader og høy etterspørsel også, sier fagansvarlig hos Australian Bureau of Statistics, Michelle Marquardt, til Sydney Morning Herald.

Krise i Kinas eiendomsmarked: – Villige til å la store utviklere gå konkurs
«Kina har bevist at de er villige til å la noen av landets større eiendomsutviklere gå konkurs». Den kinesiske regjeringen er under press for å redusere den økonomiske faren som krisen i eiendomsmarkedet nå utgjør. Bloombergs Rebecca Choong Wilkins forklarer.
01:45
Publisert:

Dette gjør også at den australske sentralbanken, som har fulgt samme oppskrift som den amerikanske sentralbanken med å kjøre kvantitative lettelser og foreta støtteoppkjøp av statspapirer, sannsynligvis vil stramme inn.

«Inflasjonstallene er en oppsideoverraskelse for sentralbanken. Dette, samme med sterke sysselsettingstall, burde være mer enn nok til å overbevise banken om å avslutte støttekjøpene under sentralbankmøtet i neste uke», skriver Capital Economics i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet mener at prisveksten sannsynligvis vil fortsette inn i 2022 og begrunner dette med høye råvarepriser og flaskehalser i forsyningskjedene som fortsatt ikke er løst.

Sterk økonomisk vekst

Et land som har klart seg svært bra under pandemien er Sør-Korea. Det er høy etterspørsel etter elektroniske komponenter og biler. Sør-Korea fikk en økonomisk vekst på 4,1 prosent i siste kvartal og 4,0 prosent for hele året. Dette er den høyeste årsveksten på 11 år.

«Disse statistikkene viser at den koreanske økonomien gjenvant momentum i fjerde kvartal ettersom privat forbruk tok seg opp og eksporten styrket seg ytterligere. Selv om omikron har vært en snublestein, bør oppgangen være tilbake på samme spor om ikke lenge», skriver Asia-økonom Alex Holmes hos Capital Economics.

Den samlede verdiskapingen i Sør-Korea, målt i bruttonasjonalprodukt, er nesten tre prosent høyere enn den var før pandemien rammet for to år siden.

Den sørkoreanske sentralbanken har strammet inn med tre renteøkninger siden august i fjor. Dette ventes å fortsette i år. Samtidig vil regjeringen legge frem et tilleggsbudsjett på 14.000 milliarder won (105 milliarder kroner) senere denne uken.

«Det er lite fra dagens data som har skremt oss fra å fastholde på at det er sannsynlig med nok et år med en sterk økonomisk vekst. Vi har sporet oss inn på en vekst på 3,5 prosent i 2022», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Den sørkoreanske eksporten vokste med 25,8 prosent i 2021 til 644,5 milliarder dollar. Dette er en ny rekord og den høyeste veksten på 11 år.

Hovedindeksen ved Seoul-børsen har falt med over 2,6 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.