Han var arving til et av Sør-Koreas største konglomerater. Hun var datter til en general som var i ferd med å bli landets president da de møttes ved University of Chicago for over 30 år siden.

Det ble sett på som tiårets bryllup da de giftet seg i hjemlandet i 1988. Nå er det fullt brudd.

– Ikke lenger håp

Chey Tae-won har tatt SK Group til nye høyder med store investeringer innenfor telekommunikasjon, elektronikk og industrikjemikalier siden han overtok som toppsjef for 21 år siden.

Hans kone, Roh Soh-yeong, mener hun fortjener sin del av æren – og sin del av gevinsten fra selskapets suksess.

I skilsmissepapirene, som er offentliggjort i sørkoreanske aviser, skriver hun at hun er «villig til å la mannen finne lykken som han så desperat søker» – mot 42 prosent av aksjene han eier i holdingselskapet som eier aksjer i SK Group.

Disse er verdt rundt 11 milliarder kroner – fratrukket gjeld, ifølge Joongang Daily.

Skilsmissen kommer ikke som en overraskelse. Roh Soh-yeong er kjent som en svært frittalende kvinne og har åpent diskutert at mannen hadde fått et barn med en annen kvinne utenfor ekteskapet.

Roh Soh-yeong er datter av Sør-Koreas tidligere president Roh Tae-woo
Roh Soh-yeong er datter av Sør-Koreas tidligere president Roh Tae-woo (Foto: CCKorea/Wikipedia)

Dette har også Chey bekreftet i et lengre innlegg i sørkoreanske aviser. Hun har nektet å akseptere skilsmisse og har forsøkt å komme frem til en minnelig løsning med ektemannen.

«Jeg har håpet i mange år det ville være mulig å reparere ekteskapet, men nå ser jeg ikke lenger noe håp. Jeg vil dedikere resten av livet mitt til ulike måter jeg kan bidra i samfunnet», skriver hun i et Facebook-innlegg.

Mektige politiske forbindelser

Roh Soh-yeong er datter av Sør-Koreas tidligere president Roh Tae-woo, som ledet landet fra 1988 til 1993 – som landets første demokratisk valgte president. Han ble senere dømt for forræderi, mytteri og korrupsjon, men ble raskt benådet.

SK Group vokste raskt på begynnelsen av 1990-tallet da Roh var president og datteren var nygift inn i familien. Chey Tae-won, og såkalte vennligsinnede aksjonærer, kontrollerer 29,6 prosent av konglomeratet.

Chey overtok selskapet midt under finanskrisen i Asia i 1998 da Sør-Korea måtte søke hjelp fra Det internasjonale pengefondet. En rekke sørkoreanske selskaper gikk konkurs, blant annet Daewoo-gruppen. SK Group kom seg raskt tilbake.

Chey er dømt flere ganger for blant annet innsidehandel, skatteunndragelser og underslag fra pensjonskassen. Han har sonet kortere dommer, men blitt løslatt på prøve og benådet – senest i 2014.

Chey Tae-won blir ført inn i en rettssal i Seoul i 2003 etter å ha blitt tiltalt for innsidehandel.
Chey Tae-won blir ført inn i en rettssal i Seoul i 2003 etter å ha blitt tiltalt for innsidehandel. (Foto: LEE JIN-MAN/AP/NTB Scanpix)

– Hva som er viktig i denne saken er hvordan retten vil definere Roh og hennes families bidrag til Cheys formue, sier en advokat i Seoul til Korea Times.

Roh eier kun 0,01 prosent av aksjene. Skilsmissekravet vil gi henne 7,8 prosent av aksjene i holdingselskapet, som kontrollerer konglomeratet. Dette vil endre maktbalansen.

En av verdens dyreste skilsmisser

SK Group er Sør-Koreas nest største og mest verdifulle konglomerat – bak Samsung, og foran Hyundai. Det er et mektig selskap med nesten 100 datterselskaper og 19 børsnoterte selskaper ved Seoul-børsen. Børsverdiene har steget med 12 prosent i år.

SK Telecom bygget tidlig ut fiberoptisk internett og er et av de første i verden til å rulle ut 5G mobiltelefoni.

SK Hynix er verdens nest største produsent av dataminne og er i ferd med å bli en av de største produsentene av elektriske batterier til biler. Selskapet har vært en av vinnerne ved Seoul-børsen med en firedobling av aksjekursen siden 2016.

Dette kan bli en av verdens dyreste skilsmisser – hvis hun får gjennomslag for kravet på over 11 milliarder kroner.

Den kinesiske entreprenøren Zhou Yahui, som blant annet kjøpte norske Opera Software og eier datingappen Grindr, ga sin ekskone aksjer for 1,1 milliarder dollar (vel 10 milliarder kroner) som en del av skilsmisseoppgjøret i 2016.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos og hans kone skilte seg tidligere i år. De to ble enige på bakrommet i en avtale hvor hun fikk verdier på over 35 milliarder dollar – det meste i form av aksjer i internettselskapet. Dette har gjort henne til verdens tredje rikeste kvinne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.