Det er en knapp måned siden Russland startet invasjonen av Ukraina, og de internasjonale finansmarkedene ble utsatt for nye sjokk. En høy oljepris gjør de eksportavhengige økonomiene Japan, Sør-Korea og Taiwan svært sårbare. Foreløpig er det fortsatt høy aktivitet.

Asia-børsene har startet med oppgang tirsdag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har vært over 1,5 prosent høyere de første handelstimene. Det er den samme trenden i Sør-Korea, Hongkong og Australia.

Oppgangen fortsetter

Sør-Korea har lagt frem detaljerte handelsstatistikker for de første 20 handelsdagene i mars måned. Disse viser at storselskaper som Samsung, LG, SK Hynix og Hyundai eksporterte for 37,3 milliarder dollar i perioden. Det er 10,1 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Eksport utgjør rundt halvparten av den sørkoreanske økonomien. For hele februar var eksporten på 20,6 prosent – den 16. måneden med vekst. Ifølge finansdepartementets prognoser vil Sør-Korea få en økonomisk vekst på over tre prosent i 2022.

– Sør-Korea er en bjellesau for den globale etterspørselen. Disse statistikkene fra begynnelsen av mars tyder på at den globale oppgangen fortsetter, men viser også nedsiderisikoen som eksisterer fra forstyrrelser i verdens forsyningskjeder, sier seniorøkonom Min Joo Kang hos finansinstitusjonen ING i en ny rapport.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

Den direkte eksponeringen mot Russland er begrenset for sørkoreanske eksportører. Russland utgjorde kun 1,5 prosent av den samlede eksporten i 2021. Det blir sannsynligvis indirekte konsekvenser.

– Nedsiderisikoen vil øke på kort sikt. Det er tidlige signaler om forstyrrelser i de globale forsyningskjedene, forårsaket av krigen og nedstengningene i Kina fra koronapandemien, ifølge finansinstitusjonen, som advarer om inflasjon for Sør-Korea.

Forverrede vekstutsikter

Capital Economics har sett på ordreinngangen for taiwanske eksportører for februar, som er en indikasjon på hvordan eksporten vil bli frem mot sommeren. Ordrestatistikkene er ikke til å stole på, på grunn av de store problemene i de globale forsyningskjedene.

– Det er viktig å forstå at hvis noen kunder plasserer dobbeltordrer, vil den faktiske etterspørselen ikke være så høy som ordrestatistikkene viser, sier senior Asia-økonom Gareth Leather i en ny rapport.

Det er også kaos på verdenshavene, med lange ventetider på å få sendt produkter fra Asia til nøkkelmarkedene. Prisen for å sende en container fra Kina til Los Angeles har økt med 20 prosent siden januar, til over 16.000 dollar, ifølge Freightos Baltic Index.

– Eksportordrene tok seg opp igjen i februar, men vi venter ikke at denne oppgangen vil fortsette, skriver Leather.

Årsaken er at forbrukere over hele verden er mer usikre på sin egen økonomi nå, enn for kort tid siden. Oljeprisen har gjort et nytt byks det siste døgnet, og ligger på 118 dollar fatet i asiatisk handel tirsdag morgen.

– Forbrukere i viktige økonomier står overfor et sjokk i privatøkonomien fra de høyere energiprisene. Bredere utsikter for den globale veksten har forverret seg, mener Leather.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.