Ordvekslingen mellom nordkoreanske og amerikanske myndigheter har hardnet til denne uken. USAs president Donald Trump har truet Nord-Korea med «ild og vrede», hvorpå Nord-Korea gjentatte ganger har hevdet at de står klar til å angripe amerikanske militærbaser på stillehavsøya Guam.

Det spente situasjonen har ført til større frykt og uvisshet om den videre eskaleringen. Nå diskuteres det blant annet om hvordan situasjonen påvirker menneskene i Sør-Korea – og tusenvis av amerikanerne – dersom det skulle smelle i nord.

– Hvordan evakuerer vi de amerikanske familiene i Sør-Korea? Det er det første vi må tenke på, sier den pensjonerte hærsjefen Mark Hertling til CNN.

Presenterte «evakueringsplan»

 Den harde retorikken har flagret mellom kontinentene i lang tid. Allerede i januar publiserte CNN er reportasje med tittelen «Å forberede seg på det verste: Hvordan flykte fra Kim Jong-un». Her følger de en militærøvelse der en familie blir evakuert fra et sjekkpunkt i Seoul, til byene Pyeongtaek, Daegu og Gimhae, før de flys til den japanske øya Okinawa.

Chad O'Carroll, leder for Korea Risk Group og North Korea News, mener «guiden» ikke er helt på jordet.

– Hvis noe første skulle skje her, så skjer det fort. Da er det greit å vite at man ikke akkurat kan kaste seg på neste rutefly til Tennessee, sier O'Carroll til DN.

Kan vurdere nye mål

Han mener den vanlige sørkoreaner er blitt vant til harde retoriske fronter mellom Nord-Korea og USA, men at den nåværende situasjonen er noe annerledes. En ny president i USA som skal markere seg, samt et mer velutviklet nordkoreansk våpenprogram, er begge elementer som gjør øker at faren for at noen tar en dårlig avgjørelse, påpeker han.

– Jeg tror mulighetene for en væpnet konfrontasjon er en til 100. Dagliglivet her i Seoul ser ut til å gå som normalt, ettersom man er vant til at retorikk blir møtt med retorikk og kanskje en sanksjon. Samtidig kan denne likegyldigheten kanskje føre til at sørkoreanerne undervurderer kapasiteten til naboene. Tidligere i år var det få som snakket om testing av interkontinentale ballistiske missiler. Dem har vi sett flere av i det siste.

Onsdag sa fredsforsker Stein Tønnesson at en ny nordkoreansk testoppskyting hadde vært noe av det verste som kan skje, i en tid der det legges press på Nord-Korea om å oppgi sine våpen. O'Carroll blir ikke overrasket om det skjer.

– Truslene om Guam blir ikke realisert, men kanskje de sender et skremmeskudd i retning en mindre militær enhet – eller senker en ubåt. Den eneste «vinneren» så langt er Nord-Korea, som har fått anledning til å utvikle sin våpenkapasitet.

Rasler med sablene

Utenriksminister Rex Tillerson har uttalt at Nord-Korea ikke utgjør en umiddelbar trussel mot USA og at amerikanerne kan sove godt om natten. Mens Tillerson har manet til ro, har forsvarsminister James Mathis vært krassere i tonen.

– Nord-Korea burde avstå fra å iverksette handlinger som vil lede til regimets fall og landets ødeleggelse, skrev Mathis i en uttalelse onsdag.

Etter presidentens vrede og ild-tirade tidligere i uken, nøyde Trump seg med en Twitter-melding onsdag der han minnet om at opprustning av atomarsenalet var hans første gjerning som president.

 Det norske utenriksdepartementet opplyser at om lag 1500 nordmenn bor i Sør-Korea. Foreløpig har de ikke mottatt henvendelser fra bekymrede nordmenn.(Vilkår)