Nøyaktig klokken 08:40 torsdag morgen lokal tid satt 509.000 sørkoreanske 18-åringer klare til å starte en dag som de har brukt flere år på å forberede seg til. Den fryktede suneung-eksamen går over åtte timer og vil teste hva de har lært på skolen siden grunnskolen.

Koronapandemien herjer i Sør-Korea med en ny smittebølge og rekordmange nye alvorlige smittetilfeller denne uken. Nesten 80 prosent av befolkningen er fullvaksinerte. Alle studenter må bruke munnbind under eksamen.

Utsetter åpning

Ingen ting er overlatt tilfeldighetene for at elevene skal kunne få et best mulig resultat. Slektninger har de siste ukene valfartet til religiøse minnesmerker, templer og andre steder for å be om det lille ekstra før den store dagen for avkommet.

– I år håper jeg at min eldste sønn kan gjøre det best mulig under suneung, sa Ryu Seong-nam til Korea Herald tidligere denne uken, da hun sammen med andre foreldre avla en sittende buddha-statue i Palgongsan-fjellene et besøk.

Trump disser filmen «Parasite»
–Vi har nok problemer med Sør-Korea om handelen.
00:46
Publisert:

Troende mener at statuen skal ha krefter som kan oppfylle bønner og ønsker. I eksamenen testes studenter i matematikk, engelsk, et annet fremmedspråk, koreansk språk og historie, og fag hvor de går mer i dybden.

Myndighetene gjør sitt. Trafikkpoliti er utkommandert for å sørge for at ingen studenter blir forsinket. Alle offentlige kontorer, banker og Seoul-børsen åpner en time senere på torsdag.

Like før den 35 minutter lange muntlige delen av engelskeksamen starter er det forbud for fly å ta av og lande ved flyplassene i landet. 79 flyvninger, blant annet 16 internasjonale, har fått endret tidspunkt på grunn av eksamen.

Amerikanske styrker, som er basert i Sør-Korea, vil ikke holde øvelser eller andre aktiviteter mens eksamen pågår.

– Ikke rettferdig vurdering

Resultatet fra eksamen avgjør ikke bare hvilke universiteter studentene blir tatt opp til, men også fremtidige arbeidsmuligheter. Det er et enormt press. Sør-Korea har høyeste selvmordsrate blant OECD-landene. I aldersgruppen under 24 år har antall selvmord økt de siste årene.

– Dette er ikke en rettferdig vurdering. Resultatene fra suneung-eksamen avhenger av hvor mye ekstra privatundervisning en student har hatt. Dette er ikke noe en kan studere for på skolen. En må gå på spesialskoler hvor det pugges, sier direktør Lee Yoon-kyong ved National Association of Parents for Cham Education til South China Morning Post.

Spesialiserte «puggeskoler» er blitt en storindustri. Ifølge en rapport fra Statistics Korea hadde over 93 prosent av alle elever som tok eksamen i 2018 fått privat ekstraundervisning. Dette markedet var på 9300 milliarder won (69 milliarder kroner).

– For studentene kan skolen nesten sammenlignes med livet i fengsel. Foreldrene er også lenket. De bruke hele lønnen på privat utdannelse og all tid og energi på å ta vare på barna. En må nesten gi opp sitt eget liv, sier Lee.

Det pågår en diskusjon i det sørkoreanske samfunnet hvordan resultatet en eksamensdag vil påvirke fremtiden for den enkelte student, men også Sør-Korea som land.

– På en måte ødelegger suneung-eksamen hele utdannelsessystemet, sier Lee.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.