Tørke og flom har ødelagt avlinger, men matmangelen skyldes også den væpnede konflikten som har preget Sør-Sudan siden desember 2013, konstaterer  FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Konflikten har drevet 3,4 millioner mennesker på flukt, 1,5 millioner av dem til naboland, mens de øvrige er internflyktninger. 

Dramatisk forverret

– Den humanitære situasjonen i Sør-Sudan er dramatisk forverret som følge av den ødeleggende kombinasjonen av konflikt, økonomisk nedgang og klimamessige sjokk, sier FNs nødhjelpskoordinator i Sør-Sudan, Eugene Owusu.

– Vi står i år overfor behov helt uten sidestykke. Faren for en sultkatastrofe er overhengende, slår han fast.  

Ber om penger

FN og 137 hjelpeorganisasjoner ber om 13,4 milliarder kroner til Sør-Sudan i år, for å finansiere matvarehjelp og imøtekomme helt grunnleggende behov. Det er 55 prosent mer enn det de ba om i fjor.

– Det er helt avgjørende at denne appellen straks og fullt ut blir finansiert, slik at hjelpearbeiderne kan sendes rundt i Sør-Sudan og raskt dekke behovene, sier Owusu.  

Dramatisk i flere land

Foruten de mange som trues av sult, trenger millioner av andre hjelp og beskyttelse. FN anslår at det i alt dreier seg om 7,5 millioner mennesker i Sør-Sudan. 

Kamphandlinger mellom regjeringsstyrker og opprørere har tvunget hjelpeorganisasjoner til å trekke seg ut av enkelte områder, mens myndighetene i Sør-Sudan har jaget hjelpearbeidere ut av andre områder. 

Sør-Sudan bruker i dag rundt halvparten av statsbudsjettet på forsvarsformål, og er helt avhengig av hjelp utenfra for å holde liv i befolkningen. 

Dramatisk i flere land

Også i Somalia, Etiopia og Kenya er situasjonen dramatisk. 11 millioner mennesker trues nå av sult i disse landene, viser en oversikt fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) 

Situasjonen i Øst-Afrika betegnes nå som den verste siden 2011, da 260.000 mennesker døde av sult i Somalia. 

Akutt i Jemen

Krigsherjede Jemen på den arabiske halvøy står også overfor en sultkatastrofe av dimensjoner, advarer hjelpeorganisasjonene. Ifølge FN trues nå opptil 18 millioner mennesker av sult i landet, og de er helt avhengige av matvarehjelp utenfra.

 – Om bomber ikke dreper deg i Jemen, kan du risikere at en langsom sultedød gjør det, slo Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland fast i forrige uke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.