George Soros ble verdenskjent som valutaspekulant etter at han satset enorme summer mot pundet i 1992. Hans tese var at pundet var overpriset mot tyske mark. Storbritannia meldte seg etter dette ut at det europeiske vekslingssamarbeidet (ERM).
Nå sier han at Storbritannia nærmer seg et vippepunkt der avmatningen i økonomien kan bli så dramatisk at brexit-avgjørelsen blir reversert.
På sankthansaften i fjor bestemte innbyggerne i Storbritannia i en folkeavstemning at man skulle forlate EU.
– Sannhetens øyeblikk nærmer seg raskt, skriver Soros i en artikkel han har sendt til flere reportere.
Han legger til at brexit er en tap-tap-situasjon, som både skader Storbritannia og EU.
– Brexit kan ikke ble ugjort, men folk kan endre mening, påpeker milliardæren.
Vanskeligere tider
Så langt har den britiske økonomien vist relativt god motstandskraft etter folkeavstemningen. Men øyriket har gått fra å være blant de raskest voksende i G7-gruppen i 2016, til den med svakest vekst i tidlig 2017. Dette skyldes blant annet at en svekket valuta har resultert i stigende inflasjon og lavere forbruksvekst.
Kombinasjonen av stigende priser og fallende lønninger skaper problemer for sentralbanken når den skal bestemme styringsrenten.
Soros mener Bank of England har undervurdert effekten inflasjonen har på økonomien, men at den nå har sett lyset.
– Husholdningen vil innse at deres levestandard faller og at de vil bli nødt til å justere sitt forbruk. På toppen av dette vil de også erfare at de er blitt forgjeldet og er nødt til å betale tilbake lånene sine, skriver valutaspekulanten.
Bommet med nyvalget
Etter at statsminister Theresa May for noen måneder siden formelt søkte om «skilsmisse» fra EU, har timeglasset som skal renne i to år, begynte å telle ned tiden.
Målet er å komme frem til en avtale som sørger for at handel mellom Storbritannia og EU vil fortsette etter brexit er et faktum.
Storbritannias statsminister overtok makten etter at David Cameron trakk seg som følge folkeavstemningen. Hennes nyvalg, som var ment å gi de konservative et større flertall i parlamentet, fikk motsatt effekt. Nå stilles det spørsmål rundt hennes evne til å lede landet videre.
Forsiktig separasjon
Soros sier at om May ønsker å fortsette i førersetet må hun endre sin tilnærming og ta hensyn til yngre mennesker som ønsker å finne seg godt betalte jobber.
Han mener riktig innstilling er å holde Storbritannia innenfor det europeiske fellesmarkedet samtidig som landet jobber for å trekke seg ut.
– Skilsmissen vil ta minst fem år å fullføre og i løpet av den tiden vil nye parlamentsvalg bli skrevet ut.
– Om alt går bra kan det hende at de to partene ønsker å gifte seg igjen, før de i det hele tatt har rukket å skille seg, skriver Soros ifølge nyhetsbyrået Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.