Facebook-grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg bekrefter i en bloggpost på det sosiale nettverksstedet at produktdirektør Chris Cox er på vei ut. Dette er såpass alvorlig at det også ble sendt ut en børsmelding til det amerikanske finanstilsynet (SEC).

– Et nytt kapittel

Zuckerberg la ut et lengre innlegg på Facebook torsdag kveld hvor han bekreftet at flere nøkkelmedarbeidere forlater selskapet.

«Jeg må meddele den triste nyheten at Chris Cox har besluttet å forlate selskapet. Chris og jeg har jobbet tett sammen for å bygge produktene våre i mer enn et tiår. Jeg vil alltid sette pris på hans dype empati for brukerne av våre tjenester og den oppløftende holdningen han bringer med seg til alt han gjør», skriver Zuckerberg.

Cox startet i Facebook i 2005 og var en av de 15 første ingeniørene som ble ansatt. Han har vært ansvarlig for Facebooks produkter de siste årene.

Facebook. Facebook-grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg bekrefter i en bloggpost på det sosiale nettverksstedet at Chris Cox er på vei ut.
Facebook. Facebook-grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg bekrefter i en bloggpost på det sosiale nettverksstedet at Chris Cox er på vei ut. (Foto: Facebook)

Zuckerberg skriver at dette er «viktige endringer idet vi starter et nytt kapittel i arbeidet med å bygge personvernfokuserte tjenester for fremtiden».

– For den vanlige Facebook-ansatte er det nesten utenkelig å forstille seg Facebook uten Cox, sier en tidligere Facebook-direktør til CNBC.

Han var i stand til å formulere strategier og skape entusiasme hos ansatte på en måte som Zuckerberg aldri har klart, sier vedkommende.

– Han er en av dem som var mest respektert i selskapet. Hans karisma, lidenskap for kommunikasjon i fremtiden og måten å skape historier rundt Facebooks produkter løftet alle ansatte på møter, sier tidligere Facebook-ansatt Henry Liu til CNBC.

Chris Daniels, som har ledet lynmeldingstjenesten Whatsapp, forsvinner også fra Facebook.

De opprinnelige grunnleggerne av Whatsapp og Instagram har sagt opp – ofte i frustrasjon over at produktene har gjennomgått for store endringer etter de ble en del av Facebook-porteføljen.

Mer som «WeChat»

Facebook er i ferd med å integrere de tre chatteplattformene Messenger, Whatsapp og Instagram slik at det skal være mulig å sende krypterte meldinger. Dette bekreftet Zuckerberg tidligere i mars.

– Når det er et strategiskifte er det ikke uvanlig å se personellendringer. Vi vet at Zuckerberg har en ny visjon for Facebook, og den vil være mer fokusert på privat kommunikasjon. Dette er et stort skifte for selskapet, som ble bygget opp rundt offentlig deling, sier analytiker Jasmine Enberg hos eMarketer til Wall Street Journal.

Facebook ser mer mot hva kinesiske konkurrenter har gjort, spesielt WeChat-tjenesten fra Tencent. Denne er blitt et økosystem hvor kommunikasjon, netthandel, finanstjenester og deling av nyheter inngår.

Teknologinettstedet The Information anbefalte Facebook å gjøre mer som WeChat for fire år siden. Dette minnet redaktør Jessica E. Lessin om da Facebook kom med de siste endringene.

«Hvis jeg bare hadde lyttet til rådet ditt for fire år siden», repliserte Zuckerberg den 9. mars.

Facebook-kursen falt med 1,8 prosent i etterhandelen etter bekreftelsen om at nøkkelmedarbeidere forlater selskapet. Dette kom på toppen av et kursfall på 1,9 prosent på torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bestikkelsesskandale rulles opp ved eliteuniversiteter: – Blir ordentlig sint
00:52
Publisert: