Da Facebook-brukere våknet i Japan torsdag morgen var det umulig for brukerne å logge seg på Facebook og Instagram, eller chatte på Messenger eller Whatsapp – tjenester som eies av Facebook.

Tokyo er blant byene som er hardest rammet av hva Facebook kaller «tekniske problemer». Nedetiden har spredt seg til Australia, Asia og USA.

Ved femtiden torsdag morgen er tjenestene i ferd med å komme tilbake.

Innrømmer problemer

Ifølge downdetector.com, som overvåker blant annet Facebook, har selskapets tjenester vært nede i store deler av verden. India og Midtøsten er foreløpig de to regionene som ikke har vært berørt i nevneverdig grad.

«Vi kjenner til at enkelte brukere for tiden har problemer med å få tilgang til Facebook-familiens tjenester. Vi jobber med å løse problemene så snart som mulig», skriver Facebook – på det konkurrerende sosiale nettverksstedet Twitter.

Brukere som er pålogget på hovedtjenesten har ikke fått tilgang til poster eller nyhetsoppdateringer. Chattetjenesten Facebook Messenger har fungert sporadisk. Whatsapp, som også eies av Facebook, har vært nede i Asia i flere timer natt til torsdag.

Brukere som logget seg av og forsøkte å komme seg inn på nytt har fått melding om at tjenesten er nede på grunn av «nødvendig vedlikehold» og «du bør kunne komme tilbake om noen minutter». Den meldingen har kommet i flere timer.

Utelukker hacking

Ifølge BBC er det 11 år siden Facebook hadde en like alvorlig nedetid (outage) som selskapet har opplevd de siste timene. I 2008 hadde Facebook rundt 150 millioner brukere – mot rundt 2,3 milliarder på ulike plattformer nå.

Nedetiden det siste døgnet er den lengste og mest omfattende Facebook har hatt. En tilsvarende episode i november i fjor var mer begrenset og skyldtes feilkonfigurering av dataservere. En oversikt fra The Guardian fra 2015 bekrefter at problemene i natt er de alvorligste for selskapet

Problemene startet ved onsdag ettermiddag norsk tid, men har forverret seg kraftig i løpet av natten.

Ifølge Facebook skal det ikke være hackere som står bak.

– Jeg kan bekrefte at det ikke har noe å gjøre med forsøk på hacking utenfra, sier pressetalsmann Tom Parnell til Wired.

Teknologinettstedet har snakket med sikkerhetseksperter og det utelukkes hacking eller såkalte tjenesteangrep (DDoS), som forsøker å sabotere, stenge ned eller overbelaste kapasitet til nettjenester slik de blir utilgjengelige.

Facebook trender på Twitter

På Twitter trender nøkkelordene #FacebookDown, #InstagramBlackout2019 og #instagramdown og det mangler ikke på humor etter at to av de mest populære sosiale nettverkstjenestene ikke er tilgjengelig.

Facebooks aksjekurs har falt med 1,3 prosent i etterhandelen ved Nasdaq. Annonsetjenestene fungerer heller ikke, bekrefter produktdirektør Rob Leathern – på Twitter.

Politiet i Canterbury på New Zealand har bedt lokale brukere om ikke å ringe for å fortelle at politidistrikters Facebook- og Instagram-kontoer ikke fungerer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette ser Nordic Impact-sjefen etter når hun skal være med og kåre norske ledestjerner
Siviløkonom Cilia Holmes Indahl ser etter unge som utfordrer det etablerte når hun i lag med resten av juryen skal kåre 30 under 30.
00:58
Publisert: