Fredag viste hele fem nye meningsmålinger at partiene som støtter løsrivelse – ERC, PDeCAT og CUP – ligger an til å få mellom 63 og 69 seter av i alt 135 plasser i forsamlingen.

Dermed kan flertallet ryke. I valget i 2015 fikk separatistene rent flertall med 72 seter.

Partiene som ønsker at Catalonia fortsatt skal være en del av Spania, kan ta mellom 56 og 63 seter, ifølge målingene. Det venstreorienterte partiet Catalunya en Comu, som er imot løsrivelse, men for at det skal avholdes en folkeavstemning om spørsmålet, ligger an til å få mellom åtte og elleve seter.

Sprik

Målingene spriker imidlertid når det gjelder hvilket parti som får flest stemmer. I tre av målingene får separatistpartiet ERC flest seter, mens to av målingene spår at sentrumspartiet Ciudadanos, som ikke ønsker løsrivelse, kommer på topp.

Listen til Catalonias avsatte president Carles Puigdemont, Sammen for Catalonia, som inkluderer medlemmer av PDeCAT, kan få mellom 22 og 30 seter.

I oktober ble Puigdemont og flere medlemmer av hans regjering siktet for oppvigleri, underslag og opprør etter det mislykkede forsøket på å løsrive regionen fra Spania.

Lederne i Catalonia trosset tidligere i år myndighetene i Madrid og holdt 1. oktober en folkeavstemning der over 90 prosent stemte for uavhengighet. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Opphevet selvstyret

Spanias høyesterett og regjering slo fast at folkeavstemningen var grunnlovsstridig, men regionforsamlingen erklærte likevel uavhengighet 27. oktober.

Statsminister Mariano Rajoy svarte samme dag med å oppheve Catalonias selvstyre, avsette regionens lederne og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste samtidig nyvalg i regionen 21. desember.

I slutten av november viste en meningsmåling at færre enn hver fjerde katalaner ønsker uavhengighet.(Vilkår)

Julelunsj-gjest Lilly Bendriss: Fredriksen er kongen!
Milliardær John Fredriksen arrangerte sitt årlige julebord på Theatercafeen med foretningsforbindelser og venner.
02:44
Publisert: