Uavhengighetsfraksjonen i det katalanske parlamentet knaker i sammenføyningene. Det republikanske venstrepartiet ERC kunngjør nå at partiet ikke vil kjempe for at Catalonia ensidig løsriver seg fra Spania.

Sammen med det større konservative nasjonalistpartiet CiU skapte ERC fullt kaos da det i oktober sørget for at nasjonalforsamlingen i Catalonia erklærte løsrivelse og uavhengighet. ERC kan sammenlignes med SV i Norge.

Endrer strategi

Marta Rovira, generalsekretær i ERC og sannsynlig delstatspresident etter valget i Catalonia 21. desember, sier i et intervju med Financial Times at partiet nå legger opp til en annen strategi basert på dialog med sentralmyndighetene i Madrid.

– Vi har satt en stopper for den delen av den demokratiske prosessen som består av mest symbolske deklarasjoner, sier hun med henvisning til uavhengighetserklæringen i høst.

Med Grunnloven i hånden annullerte da sentralmyndighetene i Madrid både folkeavstemningen om løsrivelse og uavhengighetserklæringen, la Catalonia under sentralt styre og avsatte og arresterte flere av de ledende politikerne bak erklæringen, deriblant delstatspresident Carles Puigdemont fra CiU som flyktet til Belgia.

Vil fortsatt ha uavhengighet

Rovira sier målet til ERC fortsatt er at Catalonia skal bli en uavhengig republikk, som hun beskriver som «den eneste løsningen» for Catalonia. Men hun fremholder at det skal oppnås gjennom dialog med Madrid og EU, og at kampen for et bedre og mer rettferdig Catalonia er en del av denne kampen.

Hun setter ingen tidsfrist for når Catalonia eventuelt kan bli uavhengig. CiU har i årtier vært en dominerende kraft i katalansk politikk, og er fortsatt det største partiet med vel 30 prosent ved sist delstatsvalg. Men partiet har tapt mange stemmer til det nye liberale sentrumspartiet Ciutatans, som er imot løsrivelse. Stemmeflukten til Ciutatans er mye av årsaken til at CiU har presset så hardt på i uavhengighetssaken.

Meningsmålinger antyder at uavhengighetspartiene CiU og ERC kan tape det rene flertallet etter 21. desember.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Happy holidays!
Kjetil Wiedswangs julekalender: I morgen starter jødene sin desemberlysfest, Chanuka. Julen er i ferd med å bli en del av en flerkulturell vinterfestival. Happy Holidays!
01:26
Publisert: