Tirsdag erklærte den katalanske regionpresidenten Carles Pugidemont regionens rett til å bli en uavhengig republikk. Samtidig utsatte han uavhengighetserklæringen - og åpnet heller for forhandlinger med spanske myndigheter de neste ukene.

– Dette var en litt uventet vri, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Signalene er veldig uklare. Pugidemont er under press fra flere kanter. En videre eskalering av konflikten er kun utsatt, understreker sjeføkonomen.

Euroen styrket seg

Euroen styrket seg noe på nyheten om at full konfrontasjon mellom regionale og sentrale styresmakter er utsatt, påpeker Haugland.

– Markedet reagerte med en viss lettelse når den fulle konfrontasjonen mellom regionale og sentrale styresmakter ble utsatt. Samtidig har det ikke vært noe kraftig lettelsesreaksjon i markedene. Det gjenspeiler at det ikke er noe løsning som ble presentert tirsdag, sier hun.

«At EURUSD nå handles rundt 1,18 - 0,4 prosent sterkere enn på samme tid i går - skyldes også en bred dollarsvekkelse. Trumps pågående twitterfeide med senator Corker, en republikaner som er steilt i mot alle økninger i budsjettunderskudd, kan ha bidratt til dette. Corker kan være med på å velte et skjørt flertall for den foreslåtte skattereformen i Senatet.», heter det i en morgenrapport fra DNB Markets.

Usikkerhet for næringslivet

Haugland viser til at markedsreaksjonene på konflikten hittil har vært moderate.

– Det har ikke vært noe sammenbrudd i euroen som følge av denne konflikten som har vokst frem for fullt. Det er fremdeles en klart sterkere euro enn vi har hatt på en god stund. Det gjenspeiler nok at det er få som tror at det faktisk vil ende med løsrivelse, sier sjeføkonomen.

– Med unntak av det spanske aksjemarkedet, som har blitt klart påvirket, er markedsreaksjonene begrenset.

– Hva skjer i markedene dersom konflikten eskalerer?

– Hvis konflikten eskalerer, vil euroen svekke seg. Samtidig er det grunn til å tro at bevegelsen ikke blir dramatisk, så lenge en ser at dette ikke fører til full løsrivelse, svarer Haugland.

– En kan også forvente seg at for eksempel tyske statsrenter trekker ned og tilsvarende høyere spanske statsrenter samt fall i aksjemarkedene. For norsk økonomi vil det riktignok ha veldig lite å si, tilføyer hun.

Usikkerhet for næringslivet

Næringslivet i regionen har siden folkeavstemningen 1. oktober fryktet at et uavhengighetserklært Catalonia vil bli kastet ut av EU. Den spanske avisen El Paìs skriver onsdag at Pugidemont tale bidrar til å forlenge usikkerheten rundt økonomien.

Konflikten har allerede ført til at mange bedrifter har trukket seg ut av området på grunn av juridisk usikkerhet, fremholder avisen.

Ifølge Intereconomia har mer enn et trettitalls bedrifter den siste uken besluttet å flytte hovedsetet ut av Catalonia. Dette for å berolige markedene, men fremfor alt sikre at bedriftene fortsatt vil operere innenfor EU-lovgivning, skriver avisen.

– EU-lederne ville aldri godkjent en løsrivelse, understreker Haugland i DNB Markets.

– Blir spennende

Haugland viser til at spanske myndigheter fastholder at de ikke vil gå inn i samtaler med Puigdemont om uavhengighet. Spanias visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaria melder at et ekstraordinært regjeringsmøte skal finne sted onsdag, skriver NTB. Spanias statsminister Mariano Rajoy vil i ettermiddag tale i det spanske parlamentet, ifølge nyhetsbyrået.

– Det var veldig tydelig at Pugidemonts plan er å erklære uavhengighet. Rajoy sier at så lenge selvstendighet er et tema for katalanske myndigheter, vil de ikke snakke med dem, sier Haugland.

– Det blir riktignok spennende å se om tonen fra Madrid er blitt noe mykere enn den har vært. Så langt er det ikke noe som tyder på at dette kommer til å skje, sier hun. (Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: