Regionvalget torsdag endte med at partiene som ønsker løsrivelse fra Spania, nok en gang fikk rent flertall i forsamlingen, men med to færre plasser enn før.

– Separatistene mister fortsatt oppslutning, men mindre enn vi hadde håpet, sa Rajoy på en pressekonferanse fredag.

Samtidig ba han om en «åpen, konstruktiv og realistisk dialog» med de nye katalanske lederne – innenfor rammene av spansk lov.

Han avviser imidlertid et møte med den avsatte katalanske lederen, Carles Puigdemont, som fra sin eksiltilværelse i Brussel har bedt Rajoy møte ham i Brussel eller et annet sted utenfor Spania.

– Personen jeg bør møte, er den som vant valget, og det er Arrimadas, sier Rajoy.

Ines Arrimadas leder det Spania-vennlige sentrumspartiet Ciudadanos, som sikret seg 37 av 135 plasser i regionforsamlingen og ble Catalonias største parti.

– Neppe ny løsrivelse

Selv om de tre separatistpartiene igjen har sikret seg flertall i regionforsamlingen sammen, mener Spania-ekspert Marcus Buck at de neppe kommer til å ta konkrete skritt mot uavhengighet, slik den forrige katalanske regjeringen gjorde.

– Nå er man tilbake til der man var før folkeavstemningen. Valgresultatet er akkurat slik det var før, sier Buck, som er statsviter ved Universitetet i Tromsø.

– CUP vil si at man skal kreve uavhengighet, og ERC vil nok delvis støtte dette. Men i Puigdemonts allianse vil mange være imot og heller si at man skal ha is i magen. De har sett at den spanske regjeringens bruk av grunnlovens artikkel 155 fungerte slik Madrid ønsket, og de har lært at de ikke får internasjonal støtte til uavhengighetskravet, sier Buck.

Det var Rajoy som utlyste nyvalget i Catalonia etter en omstridt uavhengighetserklæring i den katalanske regionforsamlingen i oktober. Samtidig oppløste han regionforsamlingen og avsatte Puigdemont og hans regjering.

Nå blir Rajoy av enkelte beskrevet som valgets store taper. Det spanske regjeringspartiet PP. fikk kun tre plasser i regionforsamlingen i Barcelona, mot elleve tidligere.

– Beseiret

Puigdemont har omtalt valgresultatet som et «slag i ansiktet» for Rajoy.

– Oppskriften til Mariano Rajoy fungerer ikke, så vi må finne nye løsninger, en politisk løsning på krisen vår, sa Puigdemont til pressen i Brussel fredag ettermiddag.

– Jeg er villig til å møte Rajoy i Brussel eller hvilket som helst annet sted i EU, så lenge det ikke er i Spania, av åpenbare grunner, sa Puigdemont med henvisning til arrestordren på ham i hjemlandet.

Puigdemont sa videre at han krever å «bli hørt» av EU, som i høst vendte en kald skulder til katalanske lederes skritt for uavhengighet.

Uklar skjebne

Grunnet arrestordren i hjemlandet er det uklart hva som skjer hvis Puigdemont vender tilbake til Spania med sikte på å delta i en ny Catalonia-regjering. Puigdemont er i likhet med flere andre katalanske ledere siktet for opprør, oppvigleri og misbruk av offentlig midler.

– Drar han tilbake, er det imidlertid ikke sikkert at pågripelsen gjennomføres. Det spanske statsadvokatembetet har vært hardest i klypa hva gjelder å pågripe ham, men høyesterett kan komme til å avgjøre at det ikke er grunnlag for fengsling mens saken etterforskes, sier Marcus Buck.(Vilkår)

Marsjerer for uavhengighet
Den tysktalende befolkningen i Sør-Tyrol marsjerer flere ganger i året for å hylle dem som kjempet mot Italias herredømme over regionen. Nå øyner sørtyrolerne nytt håp om uavhengighet.
01:41
Publisert: