Prognosene viser at separatistpartiene ligger an til å vinne 70 av de 135 plassene i Catalonias regionforsamling. De trenger 68 for å få rent flertall.

Prognosen er basert på en opptelling av litt over 65 prosent av stemmene.

Likevel er det Ciudadanos, som er imot uavhengighet og alliert med det spanske regjeringspartiet, som ligger an til å bli største parti. Det får ifølge prognosene 35 plasser og 25 prosent av stemmene. Partiet har aldri tidligere gjort det så bra i et valg i Catalonia.

Det endelige resultatet, som er ventet senere torsdag eller natt til fredag, kan fortsatt snu tendensen.

Mye på spill

Hvis separatistene vinner, er det et stort nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy, som oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Det ligger an til rekordhøy valgdeltakelse. Ifølge offisielle tall hadde nesten 70 prosent av velgerne stemt to timer før valglokalene stengte.

På forhånd har meningsmålinger tydet på dødt løp mellom partier som ønsker løsrivelse fra Spania, og partier som vil at Catalonia fortsatt skal være en spansk region.

Stor interesse

Valget følges nøye også i andre land ettersom det vil vise om støtten til separatistene har økt eller sunket etter at regjeringen i Madrid satte hardt mot hardt som følge av separatistpartienes forsøk på å bruke det politiske systemet til å løsrive seg fra Spania.

Nyvalget ble utlyst av den spanske regjeringen etter en omstridt uavhengighetserklæring i regionforsamlingen. Erklæringen førte også til at regjeringen i Madrid oppløste regionforsamlingen og avsatte den regionale presidenten Carles Puigdemont og hans regjering.(Vilkår)