Iñaki Urdangarin er gift med prinsesse Cristina, søster av kong Felipe. Saken er svært belastende og pinlig for kongefamilien, og Felipe har utelukket ekteparet fra alle offisielle markeringer siden skandalen ble kjent. Han har også fratatt paret titlene som hertug og hertuginne av Palma.

Den 50 år gamle Urdangarin er funnet skyldig i maktmisbruk og å ha stukket unna millioner av euro fra veldedige organisasjoner som han ledet på øya Mallorca. Dette skjedde i perioden 2004 til 2006. Svindelen ble kjent i 2010 og utløste raseri og protester i en tid da den jevne spanjol merket følgene av den ødeleggende økonomiske krisen.

Den spanske eliten

Urdangarin ble symbolet på den spanske elitens angivelige korrupsjonspregede liv, og skandalen forsuret de siste årene av kong Juan Carlos' regenttid. Han abdiserte i 2014 etter 39 år på tronen, i håp om at sønnen Felipe ville gi monarkiet et løft.

Urdangarin ble kjent skyldig i en lavere rettsinstans i februar 2017, der han fikk seks års fengsel. I høyesterett ble dommen gjort to måneder kortere. Den tidligere håndballspilleren, som også har deltatt i OL, vil ventelig begynne soningen om kun få dager.

I retten

Opinionen i Spania fulgte fascinert med da prinsesse Cristina i 2016 måtte forklare seg i retten om sin kjennskap til ektemannens svindel. Det var første gang et medlem av kongefamilien måtte forklare seg på denne måten siden gjeninnføringen av kongedømmet i 1975.

Prinsessen ble ilagt en bot på nesten 140.000 euro. Ektemannen må nå sone, selv om han kan anke til grunnlovsdomstolen. Paret flyttet fra Barcelona til Genève i Sveits med sine fire barn da de første påstandene om svindel begynte å svirre i 2012.(Vilkår)

Fire gründere satset alt på en skibedrift
Ti år senere er de klare for å satse tungt i utlandet
02:07
Publisert: