Sosialdemokraten Pedro Sánchez har sittet som fungerende statsminister for en fungerende regjering siden forsommeren 2018, da et mistillitsforslag felte den konservative forgjengeren Mariano Rajoy.

I valget i april i år fikk sosialdemokratene (PSOE) sin første valgseier på over et tiår. Men seieren var likevel en skuffelse for Sánchez, som var langt unna et flertall i nasjonalforsamlingen.

Sánchez har heller ikke på godt over et år klart å få med seg støttepartier for å danne flertall. Derfor går spanjolene igjen til urnene søndag.

Gordisk knute

Utsiktene til å åpne opp den politiske vranglåsen er liten denne gangen også. Sánchez' PSOE skal slite med å gjøre det bedre enn i vår, da partiet fikk 28,7 prosent oppslutning. Det største opposisjonspartiet, det konservative Folkepartiet (PP) ligger an til å komme så vidt over 20 prosent, etter sist katastrofevalg på 16,7 prosent.

Spansk politikk var i årtier dominert av de to store, PSOE og PP. Men de siste årene har det vokst frem en rekke nye partier, mange av dem umulige å plassere på en høyre-venstre-akse, samtidig som det er en rekke regionale partier, særlig i Catalonia og Baskerland. Uroen i Catalonia de siste årene gjør at nasjonalistene her ikke vil støtte noen av de etablerte partiene.

Umulig med flertallskoalisjon

Det har også, for første gang siden Franco-diktaturet avgikk ved døden i 1975 kommet et stort parti på ytterste høyre fløy, Vox, som ligger an til å få nærmere 15 prosent av stemmene.

I sum har dette ført til at det nå er nærmest umulig å danne en flertallskoalisjon.

Avisen El País har regnet ut, basert på et snitt av alle meningsmålingene, at det er 60 prosent sjanse for at ingen av de hypotetiske koalisjonsmulighetene får flertall etter søndagens valg. Koalisjonen som levnes størst sjanse for å lykkes, 16 prosent, er et samarbeid mellom PSOE og hele seks mindre partier. Men PSOE-leder Sánchez har ikke klart å få på plass en slik koalisjon før, og lite tyder på at han vil klare det nå.

På høyresiden har avisen regnet ut at det er ti prosent sjanse for at PP klarer å danne en flertallskoalisjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.