Statsminister Pedro Sánchez fra det sosialdemokratiske partiet PSOE er den store valgvinneren og fortsetter dermed etter alle solemerker som statsminister. Høyresiden er dypt splittet og det ledende borgerlige Folkepartiet (PP) gjorde et katastrofevalg, mens det nye høyrepopulistiske fløypartiet Vox for første gang kom inn i parlamentet.

Men Sánchez trenger fortsatt støtte fra andre partier for å danne regjering, noe han sannsynligvis får fra det venstreorienterte partiet Unidas Podemos, og direkte eller indirekte støtte fra ett eller flere regionale partier.

Madrid-børsen eneste i minus

Madrid-børsen er den eneste av de ledende europeiske børsene som faller mandag. Nøkkelindeksen Ibex 35 på Madrid-børsen er ned vel en halv prosent i mandag formiddag, mens andre europeiske børser typisk er litt opp.

Joao Almeida, analytiker i investeringsbanken Morgan Stanley i London, mener usikkerheten rundt den nye regjeringskoalisjonen og frykt for venstreradikal politikk og separatisme gjør at investorene foreløpig er avventende.

Almeida mener investorene helst ville hatt en koalisjon mellom PSOE og det liberale borgerlige partiet Ciudadanos, som også gjorde et bra valg.

– Sánchez vil nok søke støtte fra Unidas Podemos og mindre regionale partier. Men hvis ikke dette lar seg gjøre kan han søke en avtale med Ciudadanos, selv om dette tidligere er blitt avvist, sier Almeida.

Ciudadanos-leder Albert Rivera gikk i valgkampen hardt ut mot PSOE og lovet at partiet ikke vil støtte en PSOE-regjering. Ciudadanos er et relativt nytt parti som regnes som liberalt, borgerlig og sterkt kritisk til separatistene i Catalonia og Baskerland.

Almeida mener derfor det mest sannsynlige er en PSOE-regjering, med støtte fra Unidas Podemos.

Økonomien i fremgang

Spanias økonomi har de siste årene vist fin fremgang etter den kraftige hestekuren etter finanskrisen for ti år siden. I motsetning til for eksempel Italia har Spania gjennomført en rekke reformer i banksektoren.

Almeida i Morgan Stanley ser for seg en årlig økonomisk vekst på rundt to prosent de neste par årene. Dette er i seg selv ikke imponerende, men i det øvre sjiktet i eurosonen.

– Den økonomiske fremgangen fortsetter. Selv om usikkerheten vil være stor frem til en ny regjering er på plass, er vi fortsatt positive med tanke på veksten i Spania, sier Almeida.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.