Statsminister Pedro Sanchez' PSOE har fått 29 prosent av stemmene og dermed 124 seter i Spanias nasjonalforsamling, viste resultatene fra det spanske innenriksdepartementet da 53 prosent av stemmene var telt opp. Dermed får de ett sete mer enn i forrige valg i april.

Ytre høyre-partiet Vox ligger an til å få 14,7 prosent av stemmene og 50 seter. Det er en dobling fra dagens 24. De ligger dermed an til å bli Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Konservative Partido Popular har foreløpig 85 seter, ned fra 66 i april.

Størst nedgang har det antikatalanske partiet Ciudadanos, som ligger an til å få ti seter i søndagens valg, mot 57 i april.

Flest seter, men ikke flertall

Selv om Pedro Sanchez' parti ligger an til å få flest seter, er resultatet langt fra godt nok til å sikre seg et flertall. Da trengs det 176 seter.

Dermed ser det ikke ut til at den fastlåste politiske situasjonen løses etter dette valget heller.

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

Lav deltakelse

Trolig har lav valgdeltakelse hatt mye å si for resultatet søndag. Klokken 18 hadde 56,8 prosent av velgerne brukt stemmeretten sin, ned fra 60,7 prosent i valget i april.

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra venstrepartiet Podemos, men forhandlingene ledet ikke fram siden Sanchez nektet å danne koalisjonsregjering.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

37 millioner spanjoler er stemmeberettiget. Rundt 93.000 politifolk sørget for sikkerheten, men valgdagen har forløpt uten noen store hendelser.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.