Det er blitt kalt de rikes hemmelighet og verdens åttende underverk, Albert Einstein kalte det den sterkeste kraften i universet, og den legendariske investoren Warren Buffett sa at hele livet hans har vært et produkt av det.

Hva snakker vi om? Rentesrentes-effekten selvfølgelig.

Her kan du lese hva Skagenfondene mener rentesrente-effekten kan gjøre med sparingen din.

Men mange kjenner ikke til denne effekten. Det gjelder åpenbart også unge voksne i Sverige.

I en ny undersøkelse utført av foreningen Unga Aktiesparare og Swedbank fremkommer det at to av tre svensker mellom 18 og 25 år hverken forstår eller kan forklare rentesrente. Som en følge av dette har mange unge alle sparepengene sine i banken.

- Det er synd, da mange risikerer å gå glipp av en god avkastning, sier daglig leder Tove Zander hos Unge Aktiesparare.

– Hvis så få vet hva rentesrente er, hvordan skal man da forstå at man må spare på en annen måte, utdyper hun overfor Veckans Affärer.

Mangler kunnskaper

Ifølge undersøkelsen har tre av fire sparepenger i banken, mens 60 prosent av de unge også sparer i aksjer. En tredjedel mener aksjesparing er best, og det er rimelig å tro at det gjelder mange av dem som faktisk forstår rente-rentes-effekten. De som ikke sparer i aksjer oppgir at det er for vanskelig og for risikofylt.

En av tre oppgir også at de mangler tilstrekkelige kunnskaper i privatøkonomi.

I Sverige inngår privatøkonomi i læreplanen i skolen, men bare 36 prosent oppgir at de har lært om privatøkonomi der. Flest, 63 prosent, oppgir foreldrene som kilde for sine kunnskaper om privatøkonomi. 48 prosent oppgir at de på egen hånd har skaffet seg kunnskapen, mens 19 prosent har fått hjelp av venner. På dette spørsmålet kunne de unge oppgi flere svar, slik at summen av prosentene overstiger 100.(Vilkår)

Binde renten? Her er renteekspertenes råd
Hør hvilken erfaring økonomene i DNs rentepanel har med fastrente og hva de mener om å binde renten nå.
01:45
Publisert: