SPD, Det tyske sosialdemokratiske partiet, starter tirsdag sin uravstemning for å avgjøre om partiet skal gå inn i en koalisjonsregjering med kristendemokratene i CDU og deres søsterparti CSU.

Dette er de samme partiene som var i regjering før det forrige parlamentsvalget i september i fjor.

SPD avviste tidligere regjeringssamarbeidet, men frykten for et nytt valg som kan gi det innvandrer- og EU-kritiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) større oppslutning, fikk ifølge tyske kilder SPD på andre tanker.

Anbefaler medlemmene å stemme «ja»

Lederne i SPD anbefaler de knapt 464.000 medlemmene som kan stemme ved uravstemningen, om å stemme ja til å gå inn i en koalisjonsregjering.

Avstemmingen varer fram til 2. mars, og resultatet ventes å være klart to dager senere.

Partilederne planlegger i perioden fram til avstemmingslutt å avholde sju regionale konferanser rundt om i landet for å forklare hvorfor de mener at sosialdemokratene er best tjent med en ny regjeringsperiode med Angela Merkel som kansler.

Den første konferansen fant sted i Hamburg denne helga. Her sa Andrea Nahles, som er nominert til å bli partileder, at hun er overbevist om at partiet vil bli med i regjeringen, ifølge DPA.

– Vi tror avtalen har en god del støtte.

Spetakkel i partiet

SPD gikk til valg under ledelse av Martin Shulz, men vant ikke over Angela Merkel. Han anbefalte da at partiet skulle bli i opposisjon og skape sin profil derfra.

Men da Merkels forsøk på å danne en regjering med to mindre partier slo feil, endret han mening og begynte likevel å forhandle. Han hadde tidligere sagt at han ikke ønsket en ministerpost under Merkel, men etter at avtalen var på plass sa han at han skulle bli utenriksminister.

Det førte til spetakkel i partiet og endte med at han droppet både ministerposten og ledervervet.

Midlertidig leder er Hamburgs tidligere borgermester Olaf Scholz, inntil Nahles offisielt velges som SPDs første kvinnelige leder i april.

Om SPD stemmer nei til å gå med på en koalisjonsregjering, må Tyskland kanskje gjennom et nytt valg. Eventuelt må landet, som er Europas økonomiske motor, drives av en minoritetsregjering.(Vilkår)

Marsjerer for uavhengighet
Den tysktalende befolkningen i Sør-Tyrol marsjerer flere ganger i året for å hylle dem som kjempet mot Italias herredømme over regionen. Nå øyner sørtyrolerne nytt håp om uavhengighet.
01:41
Publisert: