– Denne avtalen er ikke laget av forretningsmenn, den er laget av drømmere, sier Øystein Stray Spetalen til Dagbladet om Parisavtalen, som USAs president Donald Trump torsdag annonserte at han ville trekke USA ut av.

Spetalen langer ut mot avtalen, og gir sin fulle støtte til Trump. 

– Obama fremforhandlet en forferdelig dårlig avtale som får dramatiske følger for amerikanske arbeidsplasser, sier han om Trumps forgjenger i Det hvite hus, Barack Obama, som var en av arkitektene bak den internasjonale avtalen. 

– Det er jo bare en scam – et bedrag, sier han om at tiltakene i Parisavtalen ifølge Wall Street Journal ikke vil begrense temperaturstigningen med mer enn 0,17 grader.

– Talen til Trump burde sees av alle for den inneholder essensen i klimapolitikken, sier Spetalen.

Talen kan du se i videovinduet under, via Washington Post. 

Hydrogen-investor

Spetalen har selv vært involvert i hydrogenselskapet Nel i lang tid, før han for noen måneder siden solgte seg helt ut av selskapet

Investoren har ved flere anledninger snakket svært varmt om hydrogenmulighetene i fremtiden og vært en engasjert talsmann for hydrogen, sitter igjen med en samlet gevinst på 177 millioner kroner siden han kom inn i selskapet for første gang i 2011.

Det er ikke den eneste investeringen til Spetalen knyttet til nye energikilder. Da solenergiselskapet Rec i 2013 ble splittet opp i silisiumprodusenten Rec Sillicon og solkraftprodusenten Rec Solar satset Øystein Stray Spetalen på Rec Solar før han relativt kort tid etter solgte alt med gevinst.

Spetalen sitter også på verdier i oljerelaterte selskaper, blant annet offshorerederiet Standard Drilling.

– Pittsburgh, ikke Paris

– Vi skal ha den reneste luften, det reneste vannet. Vi skal være det reneste landet. Men vi skal ikke miste jobber, sa Trump i sin tale der han bekreftet spekulasjonene om at han vil trekke USA fra avtalen

Han vil nå starte en prosess for å få til nye forhandlinger.

– Avtalen handler mer om at andre land skal få en fordel overfor USA – ikke om klimaet. Vi vil forsøke å lage en ny avtale som er fair, sa han. 

Det har flere ledende klimanasjoner gått ut og benektet. 

– Jeg ble valgt til å representere innbyggerne i Pittsburgh, ikke Paris, sa Trump under talen. Til det svarte den amerikanske byens ordfører umiddelbart at Trumps motstander i valger, Hillary Clinton, fikk 80 prosent av stemmene i byen – og at byen vil følge Parisavtalen for «våre folk, vår økonomi og fremtid».

Motstand

Parisavtalen fornyes hvert femte år, der landene melder inn nye mål som skal hjelpe til med å få ned utslipp av klimagasser. Målet er å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Totalt skal utslippene kuttes med 26–28 prosent innen 2025 i forhold til nivået i 2005.

Parisavtalen trådte i kraft i november i fjor, og har klausuler som sier at landene tidligst kan trekke seg etter tre år. Da er det et års oppsigelsestid, slik at USA tidligst er ute i 2020.

Trump har et uttalt mål om å trekke tilbake flere av miljøtiltakene igangsatt av sin forgjenger, Barack Obama. Han har blant annet fjernet reguleringer på oljeutvinning og miljøvern, og innsatt en uttalt klimaskeptiker, Scott Pruitt, som leder for EPA en amerikansk føderal etat med ansvar for miljøvern. Trump har også ønsket å gjenopplive den amerikanske kullindustrien, som har vært gjennom mange tøffe år.

I tillegg til Erna Solberg og en rekke internasjonale politikere, har en rekke amerikanske og internasjonale energiselskaper, deriblant norske Statoil, har tidligere i år appellert skriftlig til Det hvite hus for å få Donald Trump til å endre kurs og holde på klimaavtalen fra Paris.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets laksefiske åpnet
Laksefisket åpnet natt til 1. juni. På Boen i Tovdalselva like utenfor Kristiansand forsøkte fiskerne seg på den gjeve fisken.
01:31
Publisert: