Microsoft, Sony og Nintendo har i over 20 år knivet om det globale spillkonsollmarkedet. Microsoft var sist ute med lanseringen av Xbox i november 2001. Nintendo hadde allerede på 1970-tallet enkle videospillkonsoller og tviholder på brukerne.

Svært høy etterspørsel

Sony lanserte Playstation 5 (PS5) høsten 2020. Dette er det viktigste enkeltproduktet for selskapet. Forgjengeren, Playstation 4, hadde solgt over 20 millioner enheter på tilsvarende tidspunkt etter lanseringen. Playstation 5 ligger tre millioner enheter bak i salg.

– Det er absolutt ingen problemer med etterspørselen, kun at etterspørselen ligger håpløst høyere enn tilbudet, sier direktør Serkan Toto hos konsulentselskapet Kentan Games i Tokyo til CNBC.

Sony nedjusterte salgsmålet for inneværende regnskapsår for Playstation fra 14,8 millioner enheter til 11,5 millioner. Problemer er mangelen på elektroniske komponenter og forsyningskrisen.

– Etterspørselen er svært høy. Brukerne ønsker å kjøpe PS5-konsoller, men det er ikke mulig å få tak i nødvendige komponenter fra leverandørkjeden. Dette vil fortsette det neste året, sa finansdirektør Hiroki Totoki under resultatpresentasjonen.

Sanseinntrykks-teknologi øker i popularitet. Denne spillvesten gir deg opplevelsen av ekte, fysiske følelser
– Du spiller og så kjenner du noe som skjer bak deg. Denne vesten kan gi deg over 30 forskjellige fysiske følelser.
01:28
Publisert:

Aksjekursen falt med syv prosent etter resultatene ble lagt frem. Hittil i år har aksjekursen falt med nesten 13 prosent og aksjonærverdier på over 220 milliarder kroner har forsvunnet, ifølge Refinitiv.

Sonys spillvirksomhet dro inn 24,9 milliarder dollar i 2021 – rundt en fjerdedel av konsernomsetningen. Microsoft og Nintendo ligger på 16,3 milliarder dollar og 15,3 milliarder, ifølge analyseselskapet Niko Partners. Nintendo har de høyeste marginene.

Forsyningsproblemene fortsetter

Nintendo har de samme problemene som Sony. Salget av Switch-konsoller har falt med 21 prosent de siste ni månedene til 18,9 millioner enheter. Omsetningen for det avvikende regnskapsåret, som avsluttes i mars, ventes å falle med over seks prosent.

«Utsiktene for halvledere og andre komponenter har vært svært usikre siden begynnelsen av regnskapsåret. Problemene i forsyningskjedene forblir uløste, så produksjonen og logistikken for vår del fortsettes å bli påvirket av dette», skriver Nintendo i kvartalsrapporten.

Nintendo har nådd en ny milepæl med å selge over 103 millioner enheter av spillkonsollen Switch. Dette er mer enn forgjengeren Wii, som solgte 101 millioner enheter totalt. Gameboy og Nintendo DS, som ble lansert på 1990-tallet, er fortsatt de største salgssuksessene.

Sony og Microsoft er i ferd med å foreta flere store oppkjøp av konkurrenter. Dette er en strategi Nintendo, som har en historie som går tilbake til 1880-tallet, ikke tar sjansen på.

– Merkevaren vår er bygget med lag på lag av dedikerte ansatte. Det å ha et stort antall ansatte i organisasjonen som ikke har Nintendos dna vil ikke være et pluss for selskapet, sa konsernsjef Shuntaro Furukawa under resultatfremleggelsen på torsdag.

Nintendo-kursen har gjort et byks fredag morgen med nesten fem prosent. Sony-kursen falt svakt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.