Daniel Ek (38) solgte seg i 2021 ned fra åtte til 7,3 prosent eierandel i selskapet han selv og Martin Lorentzon grunnla i Stockholm i 2006. Det kommer frem av en innrapportering til det amerikanske Finanstilsynet SEC, som den svenske næringslivsavisen Dagens Industri (DI) har fått innsyn i.
– Daniel Ek selger en liten del av sin andel av selskapet som del av sin økonomiske planlegging, sier en representant for Spotify i en knapp kommentar til DI.
Spotify ble notert på New York-børsen (Nyse) i 2018, og selskapet plikter dermed å rapportere innsideres aksjehandler til SEC.
Innrapporteringen presiserer ikke nøyaktige tidspunkt for aksjesalgene, men basert på fjorårets gjennomsnittlige aksjekurs på 262,30 fikk Ek 328 millioner dollar, eller knapt 2,9 milliarder kroner for aksjene, og mye mer hvis han solgte på topp i begynnelsen av februar i fjor til 360 dollar.
Solgte i grevens tid
Spotify-aksjen stengte torsdag kveld på 159,76 dollar, etter et spektakulært fall på nesten 17 prosent. Aksjen har falt nesten konstant siden nyttår, med nesten 100 dollar per aksje.
Det vil si at aksjene toppsjef Ek solgte i fjor nå er verdt vel 1,7 milliarder kroner, altså 1,2 milliarder kroner mindre enn verdien basert på gjennomsnittskursen i fjor.
Trøbbelet for Spotify startet rett over nyttår da flere hundre leger, helsearbeidere og forskere skrev et åpent brev til selskapet der de protesterte mot «falske og skadelige påstander», spesifikt spredning av konspirasjonsteorier og antivaksinepåstander.
I slutten av januar trakk den kanadiskamerikanske artisten Neil Young hele sin omfattende katalog med musikk fra Spotify, i protest mot podkast-verten Joe Rogan som han mener driver med vedvarende og skadelig antivaksinepropaganda. Artisten Joni Mitchell fulgte etter, og flere vurderer det samme.
– Jeg skal være ærlig, det er ikke morsomt og noe jeg ønsker vi slapp å gå igjennom, sier Daniel Ek, til Dagens Industri.
Spotify har betalt Joe Rogan nesten én milliard kroner for eksklusiv rett til hans podkast, som er blant de mest populære i verden. Etter mye press har Spotify kommet på banen med at innhold som anses som skadelig skal merkes, uten å imponere hverken artister eller markedet.
I markedet er det også misnøye med at Spotify fremover vil slutte å komme med helårsprognoser, men begynne med kvartalsvis guiding, noe som anses å øke usikkerheten.
Full svensk kontroll
Medgrunnlegger Martin Lorentzon (52) solgte en mindre aksjepost i fjor, verdt 52 millioner dollar. eller 455 millioner kroner, basert på snittkursen i 2021.
Lorentzon, som sitter i styret i selskapet, er nå største enkelteier med 10,9 prosent, foran Ek som altså har 7,3 prosent. Men på grunn av stemmerettsreglene kontrollerer de to gründerne 75,4 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Spotify.
Ek og Lorentzon har de siste årene markert seg som ihuga motstandere svenske politikere og det svenske skattesystemet, og de truet med å flytte hovedkvarteret ut av Sverige. Eierskapet for selskapet ligger alt i Luxembourg.
Daniel Ek og Sofia Ek fikk overskrifter verden over i 2016 med sitt storslagne bryllup ved Comosjøen i Italia. Komikeren og skuespilleren Chris Rock forrettet i bryllupet, mens artisten Bruno Mars sto for musikk og underholdning for tekopper som Mark Zuckerberg og andre notabiliteter.
Ek har hele livet vært ivrig tilhenger av fotballklubben Arsenal i London. I april 2021 la han over 20 milliarder kroner på bordet i et forsøk på å kjøpe klubben, men styret i Arsenal avviste budet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.