Kina forsøker å gjenåpne etter at finansmetropolen Shanghai og viktige industriområder har holdt stengt i lange perioder i år. Kommunistledelsen er nervøse og foreløpige aktivitetsindekser viser at det har vært store forstyrrelser i verdens nest største økonomi.

Det er turbulent i store deler av Asia og det er frykt for at det skal bli langt verre i løpet av sommeren.

Fastholder negativ rente

Den japanske yenkursen falt til 132 yen mot en dollar idet handelen startet i Tokyo tirsdag morgen. Dette er det laveste nivået siden april 2002. Mens USA forbereder seg på nye renteøkninger, fastholder den japanske sentralbanken negative renter til tross for inflasjon.

– Bank of Japan er den eneste av sentralbankene i industrilandene som ikke strammer inn på pengepolitikken. Dette gjør at yen er den eneste taperen. Det neste målet er teknisk sett 135 yen. Nivåer på 132 og 133 yen er bare på vei mot dette, sier direktør Takura Kanda ved Gaitame Research Institute i Tokyo til Bloomberg.

Den japanske sentralbanksjefen forsvarer rentepolitikken som føres og mener at tiden ikke er moden for å sette opp renten. De neste månedene vil renteforskjellen mellom Japan, som er verdens tredje største økonomi, og USA øke.

– Den japanske økonomien er fortsatt i ferd med å reise seg etter pandemien og har vært under nedadgående press på grunn av økte råvarepriser. I en slik situasjon er det ikke riktig å stramme inn, sa sentralbanksjef Haruhiko Kuroda på mandag.

Capital Economics skriver at sentralbanken ønsker å se en prisvekst på to prosent og en tre prosent lønnsvekst før det blir aktuelt med renteøkning.

– Fraværet av jobbmobilitet vil forhindre at den regulære lønnsveksten overstiger 1,5 prosent selv om arbeidsmarkedet fortsatt blir strammere, skriver seniorøkonom Marcel Thieliant i en ny rapport.

Gamblet og tapte

Det har vært dramatiske uker i øystaten Sri Lanka i Det indiske hav. Valutareservene har nesten forsvunnet helt og har behov for krisehjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Landet har ikke hatt penger til å betale for import av drivstoff og livsviktige medisiner.

– Vi står overfor etiske dilemmaer som leger. Tidligere har vi hatt et veldig effektive helsesystem. Nå er det blitt ineffektivt. Flere mennesker vil dø, noe som ikke er akseptabelt, sier lege Ruvaiz Haniffa til The Guardian.

Inflasjonen i mai var på 39,1 prosent – en ny rekord.

– Det er en av de verste krisehåndteringene jeg har sett – om ikke den verste, sier investeringsdirektør Mattias Martinsson hos Tundra Fonder til den japanske næringslivsavisen Nikkei Asia.

– Jeg kan ikke forklare det på noe annet vis enn at de gamblet, og de tapte, sier Martinsson, som har lang erfaring fra å investere i «frontier»-markeder, som ligger bak utviklede markeder og fremvoksende markeder i utvikling – og risiko.

Myndighetene på Sri Lanka har kjent til risikoen lenge med høy gjeld og få muligheter til å betjene denne under pandemien. Turistene uteble og overføringer fra landets fremmedarbeidere, som blant annet jobbet i reiselivssektoren i Midtøsten og på cruiseskip, forsvant.

Et av de få lyspunktene var eksport av te. I et forsøk på å forsvare valutareservene innførte myndighetene importforbud av kunstgjødsel i fjor. Dette førte til at te-eksporten falt til det laveste nivået på over 20 år i årets første kvartal.

Første dominobrikke

Sri Lanka er ikke det eneste landet i regionen som står foran alvorlige problemer.

– Sri Lanka er den første dominobrikken som faller over ende, sier professor Rohan Gunaratna, som er forfatter av flere bøker om Sri Lanka og internasjonal sikkerhetspolitikk, til Nikkei Asia.

Pakistan, Nepal, Bangladesh og Maldivene har tilsvarende problemer. Pakistan kastet statsministeren tidligere i april og det skal avholdes valg i løpet av de neste 15 månedene. Landet kan være på vei mot en økonomisk krise.

Pakistans valutareserver falt fra 24 milliarder dollar i fjor høst til 14 milliarder dollar ved utgangen av april. Over 27 prosent av gjelden er til Kina.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.