Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med en nedgang på over to prosent i løpet av den første handelstimen. I Hongkong og ved Kina-børsene er hovedindeksene nesten tre prosent lavere. Hovedstaden Beijing står sannsynligvis foran en delvis nedstengning denne uken.

Colombo-børsen på Sri Lanka åpnet etter å ha holdt stengt i over to uker. Den har falt med 9,6 prosent i løpet av formiddagshandelen.

Oljeprisen har falt med over fire prosent i asiatisk handel. Nordsjøolje (brent spot) ligger på 103,8 dollar ved 4:30-tiden mandag morgen.

– Krisen er ikke skapt av meg

Mange tusen studenter omringet på søndag boligen til Sri Lankas statsminister Mahinda Rajapaksa med krav om at han må gå av. I forrige uke ble minst en person drept av politiet ved store demonstrasjoner i hovedstaden Colombo.

Sri Lankas finansdepartement suspenderte i forrige uke alle betalinger på renter og avdrag på gjeld til kreditorer – totalt over 50 milliarder dollar. Rundt åtte milliarder dollar i renter og avdrag har forfall i løpet av 2022.

Etterspørselen etter dyregjødsel eksploderer
Verden er så desperat etter gjødsel at selv menneskegjødsel etterspørres. Bonden Matt Dalgleish forklarer hvorfor møkk er så etterspurt i et marked med underskudd på kunstgjødsel: – Gjødselen holder utrolig godt på fuktighet.
00:52
Publisert:

Hovedindeksen ved Sri Lanka-børsen falt med nesten 40 prosent fra toppen i januar frem til handelen ble stanset i begynnelsen av april.

Det er en svak optimisme å spore – til tross for nedgangen på nesten ti prosent på mandag.

– Det kommer til å være første skritt på en lang reise hvor Sri Lanka får orden på den makroøkonomiske situasjonen. Vi kan oppleve at markedet fallet til å begynne med, men vi tror det vil stabilisere seg ganske raskt, sier analysesjef Navin Ratnayake ved meglerhuset John Keells Stock Brokers til Bloomberg.

Valutaen har i flere år ligget stabilt på mellom 150 og 200 rupee mot en amerikansk dollar. I løpet av de siste ukene har den stupt til 335 rupee, noe som gjør at importprisene har gått til værs.

Den yngre broren i den politiske klanen, Gotabaya Rajapaksa, er landets president. Han nekter fortsatt å ta ansvar for den høyeste inflasjonen i Asia, mørklagte byer og alvorlig mangel av mat og medisiner.

– Denne krisen er ikke skapt av meg, sa president Rajapaksa nylig.

Samlet mot familieklan

Sykehus og apoteker har gått tomme for livsviktige medisiner. Butikkhyllene er tomme. For ett år siden innførte regjeringen et importforbud på kunstgjødsel under påskudd av å satse på organiske avlinger. Årsaken var at valutareservene var i ferd med å forsvinne.

«Det virket som at den alvorlige mangelen av drivstoff, mat og medisiner har samlet srilankerne mot Rajapaksa-familien. Befolkningen forlanger endringer i et omfang som ikke er sett tidligere», skriver forsker Charu Lata Hogg ved Chatham House, og styreleder for Sri Lanka Campaign for Peace and Justice i The Guardian.

Basil Rajapaksa, som er en yngre bror i klanen, kastet kortene som finansminister tidligere i april. Etterfølgeren, Ali Sabry, trakk seg etter 24 timer, men er blitt sittende da de ikke har funnet en ny finansminister som vil påta seg ansvaret med å lede landet ut av uføret.

– Da blir det opptøyer

Det har vært nesten helt tomt for drivstoff i flere uker ved bensinstasjoner. Byene er i store perioder mørklagte.

– Vi er inne i en situasjon hvor vi er avhengig av enkeltforsendelser. For øyeblikket har vi nok drivstoff til slutten av måneden, sier tidligere senioringeniør Susantha Perera ved statseide Ceylon Electricity Board til Financial Times, som viser til at energiselskapet ikke har betjent gjeld og forpliktelser på seks måneder.

Perera mener at selv en dobling av strømprisene ikke vil være tilstrekkelig for at energiselskapet skal kunne betjene forpliktelsene. Hvis en dobling skulle skje vil konsekvensene bli alvorlige.

Matvareprisene presses opp av krigen

– Da blir det opptøyer, sier Perera til næringslivsavisen.

Regjeringen har ført samtaler med Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og økonomiske stormakter om å stille opp med penger for å stabilisere økonomien og unngå en full kollaps av landet.

IMF, som for 25 år siden reddet Thailand, Indonesia og Sør-Korea ut av en tilsvarende situasjon, vil stille strenge krav til refinansiering av gjelden. IMF karakteriserer i helgen det som «fruktbare tekniske samtaler».

Sri Lanka importerer det meste fra India, Kina og Midtøsten. Prisen på sement er tredoblet på kort tid. Busselskapene har fått tillatelse til å sette opp billettprisene med 30 prosent. Bensinprisene økte med tilsvarende i forrige uke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.