Statsgjelden er summen av de årlige budsjettunderskuddene. Trump-administrasjonens skatteletter på 1.500 milliarder dollar, samt økt statlig forbruk innen forsvar, har bidratt til økningen i USAs statsgjeld. Trump-administrasjonen har fremholdt at skattelettelsene vil lønne seg gjennom økt økonomisk vekst.

Kongressens budsjettkontor regnet med et budsjettunderskudd i år på 897 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn underskuddet i fjor på 779 milliarder. Fra og med 2022 vil det årlige underskuddet nå 1.000 milliarder dollar, ifølge kontoret, som også sier at underskuddet ikke vil falle lavere enn 1.000 milliarder i året før tidligst 2029.

Liten risiko

Kostnader tilknyttet Medicare, trygdesystemet Social Security og at etterkrigsgenerasjonen kommer i pensjonsalder, vil bidra til underskuddet.

Til tross for den økende statsgjelden, mener mange økonomer at risikoen fortsatt er liten på grunn av dagens rentenivå, som er uvanlig lav i historisk sammenheng.

Likevel advarer budsjetteksperter mot utviklingen. Myndighetenes evne til å reagere mot finanskriser kan bli begrenset av gjeldsutviklingen.

– Vår økende statsgjeld er en trussel mot den økonomiske fremtiden til alle amerikanere, sier økonomen Michael Peterson.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Harrison Ford refset Donald Trump
På World Government Summit i Dubai, kritiserer Ford verdensledere som ikke tar klimatrusselen på alvor, blant annet egen president.
01:16
Publisert: