Den britiske statsministeren hadde separate møter om brexit med Sveriges statsminister Stefan Löfven, EUs president Donald Tusk, Frankrikes president Emmanuel Macron og Irlands statsminister Leo Varadkar da hun deltok på EUs toppmøte i Göteborg.

Et hovedspørsmål i forhandlingene er nå om EU skal åpne for å gå videre fra fase én til fase to av forhandlingene. Planen har vært å åpne fase to i desember.

– Men hvis det skal skje, må vi se større framskritt fra Storbritannias side, advarte Tusk etter møtet med May.

Han fortalte at de to skal møtes på nytt om en uke for å diskutere spørsmålet videre.

Vanskelig diskusjon om Irland

Planen har vært å åpne fase to på EUs toppmøte i Brussel i midten av desember. Men uten nye innrømmelser fra britisk side kan vedtaket bli utsatt til nyåret.

I fase én er det vilkårene for selve skilsmissen som er tema. I disse samtalene er spørsmålet om hvilke regler som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland, i ferd med å seile opp som den kanskje vanskeligste saken.

– Vi har fått forsikringer i 18 måneder nå om at det ikke skal være noen hard grense, at det ikke skal være noen fysisk infrastruktur, at vi ikke vil gå tilbake til fortidas grenser. Vi vil at dette skal skrives ned i en avtaletekst, sa den irske statsministeren på vei inn til toppmøtet i Göteborg.

Ifølge ham er det absolutt mulig å åpne fase to i desember. Fase to vil også inkludere forhandlinger om overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale, noe britene har et sterkt ønske om å komme i gang med.

– Jeg tror det vil være i vår alles interesse å gå videre, sa Varadkar.

– Men hvis vi må vente til nyåret eller vente på nye innrømmelser, så får det bare bli sånn, sa han.

«Klokka tikker»

May holdt seg til velkjente talepunkter. Ifølge henne går arbeidet ufortrødent videre.

– Vi ønsker å gå videre og snakke om handelsforbindelsene vi skal ha i framtida. Jeg har lagt fram min visjon for dette partnerskapet, og jeg ser nå fram til et positivt svar fra EUs side, sa hun.

«Klokka tikker», lød advarselen fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

– Jeg håper vi vil være i stand til å komme til enighet på toppmøtet i desember når det gjelder vilkårene for skilsmissen, men det er fortsatt en jobb å gjøre, sa han.(Vilkår)

Se Teslas nye superbil i fart
Om to-tre år kan du kjøper Teslas nye generasjon av Roadster, som akselererer raskere enn noen annen bil.
00:31
Publisert: