Det kommer frem på en pressekonferanse som Centerpartiet holdt i den svenske Riksdagen mandag.

– De har ikke sett hvilke behov Sverige har på boligmarkedet, for skattesystemet, på arbeidsmarkedet, og de makter ikke å klippe båndene til Vänsterpartiet, sier Lööf om Socialdemokraterna på pressekonferansen.

Ti ukers uvisshet

Mandag skulle Löfven redegjøre for riksdagspresident Andreas Norlén om status rundt regjeringssonderingene i Sverige, noe et samarbeid mellom Socialdemokraterna og Centerpartiet kunne bidratt til å løse. Mandag ble pressekonferansen som vanligvis holdes etter et møte med riksdagspresidenten avlyst.

– Jeg har fått beskjed om at Centerpartiet ikke stiller seg bak den overenskomsten som partiene har arbeidet med. Jeg kommer derfor til å gi partiene et par dager til å overveie hva denne beskjeden betyr. I mellomtiden vil jeg ha uformelle samtaler med ulike partiledere, sier Norlén i en uttalelse.

Regjeringssonderingene har pågått med ulike partiledere siden valget for ti uker siden. Norlén hadde i utgangspunktet planlagt en ny statsministeravstemning denne uken.

Stefan Löfven har allerede blitt stemt ned i den obligatoriske statsministeravstemningen etter valget, og har også mislykkes i en påfølgende runde med regjeringssonderinger.

Kan bli «blått» budsjett

Magnus Hagevi, professor i statsvitenskap ved Linnæus universitet i Växjö, sa til DN i november at et parti av Centerpartiets størrelse må skifte kurs for å løsne opp i de fastlåste blokkene i svensk politikk.

Annie Lööf er selv blant de tre partilederne som allerede har mislykkes med regjeringssonderinger.

Mens svenskene krangler om ny regjering, skal det stemmes over et nytt budsjett i Riksdagen kommende onsdag. Der ligger det fem alternativer til Stefan Löfvens overgangsbudsjett, skriver Svenska Dagbladet.

Lööf gjorde det klart mandag at de ikke kom til å støtte hverken en regjering eller et budsjett som krever støtte fra Sverigedemokraterna, som er partiet på høyre flanke som ingen partier har vært villig til å forhandle med.

Legger Centerpartiet ned sine stemmer, ligger Moderaternas og Kristdemokraternas budsjettforslag an til å vinne frem i riksdagen, skriver SVT.

Det betyr at Stefan Löfven, som er statsminister inntil noe annet er bestemt, må styre på et «blåere» budsjett enn han hadde planlagt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: De feirer i desember, men de feirer noe helt annet
DNs politiske julekalender | Luke 10: Jødisk juleoffensiv
00:00
Publisert: