Amerikanske myndigheter meldte torsdag at Steve Bannon er pågrepet i forbindelse med pengeinnsamling via nettet.

Bannon og tre andre er mistenkt for ulovlig kanalisering av penger fra fondet «We Build The Wall», ifølge amerikanske medier.

Erkjenner ikke straffskyld

Sent torsdag kveld norsk tid melder flere medier at Bannon ikke erkjenner straffskyld.

Bannon ble etter et fengslingsmøte løslatt mot en kausjon på fem millioner dollar, men han har fått forbud mot å reise ut av USA, melder Reuters og NTB.

Det ble torsdag meldt at én av de siktede var den fungerende sjefen for det føderale narkotikapolitiet, Timothy Shea. Det har siden vist seg at dette ikke er riktig, og at det er en annen mann med samme navn som er siktet, ifølge CNBC.

De fire siktede skal ifølge påtalemyndigheten i Southern District of New York og nettavisen Axios ha underslått flere hundre tusen dollar fra fondet «We Build The Wall», som hentet inn over 25 millioner dollar gjennom såkalt «crowdfunding» på internett.

Trump distanserer seg

Bannon var operativ direktør for valgkampanjen til president Donald Trump i 2016. Fra januar til august 2017 fikk han så stillingen som sjefstrateg og rådgiver i Trumps regjering. Året etter ble Bannon kritisert av Trump og flere andre republikanere etter sine kommentarer i boken «Fire and Fury» av Michael Wolff.

Trump har torsdag uttalt at han distanserer seg fra Bannon og kaller innsamlingsaksjonen for «upassende».

– Jeg får en dårlig følelse av dette. Jeg har ikke hatt noe med ham å gjøre på veldig lang tid, sa Trump til pressen.

– Jeg liker ikke prosjektet. Jeg tror det kun ble gjort som et PR-stunt, sa presidenten videre ifølge The Hill.

Bannon og de tre andre er mistenkt og tiltalt for å ha svindlet tusenvis av bidragsytere og givere gjennom det påtalemyndigheten beskriver som et bevisst plott, for egen personlig vinning. Trump sier han ikke kjenner til de andre tiltalte.

– De tiltalte har svindlet hundretusenvis av givere, og utnyttet deres ønske om å hjelpe til å finansiere en grensemur, i den tro at alle pengene ville bli brukt på bygging av muren, sier fungerende amerikanske advokat Audrey Strauss i en uttalelse.

Han lanserte kampanjen i slutten av 2018 på crowdfunding-nettsiden GoFundMe. Ifølge tiltalen skal nettsiden tidligere ha truet med å stenge ned kampanjen med mindre de tiltalte kunne identifisere hvilken ideell organisasjon pengene overføres til.

Bannon ble arrestert torsdag på en båt utenfor delstaten Connecticut i nordøstlige USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.