Tiltalen fra justisdepartementet i USA fredag kveld har bakgrunn i at Bannon nektet å vitne i komiteen som gransker kongresstormingen 6. januar.

Dermed stemte Representantenes hus i oktober for å be påtalemyndigheten om at han straffeforfølges.

67 år gamle Bannon ble instruert av Trump til ikke å stille opp. Han hadde fra før, via sin advokat, varslet at han ikke ville svare på noen spørsmål.

– Amerikanere fortjener å vite hva han visste og hva han gjorde, sa republikaneren Liz Cheney, som er med i granskningskomiteen.

Kan medføre fengsel

Justisdepartementet opplyser at Bannon er tiltalt for ett tilfelle av å nekte å vitne, og ett tilfelle av å nekte å innfri komiteens stevning av dokumenter. Hvert tiltalepunkt har en strafferamme på minst 30 dager og inntil ett år i fengsel.

I tillegg risikerer han en bot på mellom 100 og 1000 dollar.

Saken etterforskes av FBIs kontor i Washington DC.

Bannons advokat har foreløpig ikke svart på nyhetsbyrået APs forespørsel om kommentar.

6. januar stormet tusenvis av Trump-tilhengere Kongressen. Det skjedde i et forsøk på å stoppe den formelle godkjennelsen av Joe Biden som vinner av presidentvalget i november 2020.

«War room»

Bannon deltok ifølge 6. januar-komiteen på et møte 5. januar på et luksushotell i Washington, sammen med flere andre i Trump-tilhengere. Møtet ble holdt i det som er blitt omtalt som et «war room» – et begrep som blant annet brukes om militære kommandosentre.

Bannon har bakgrunn fra den amerikanske marinen og investeringsbanker. I 2012 tok han over som sjef for det høyreorienterte nettstedet Breitbart News. Året etter var han med å starte konsulentselskapet Cambridge Analytica, som ble nedlagt i 2018 etter avsløringen om at selskapet ulovlig hadde samlet inn informasjon om millioner av Facebook-brukere.

I august 2016 ble han leder for Donald Trumps valgkamp. Etter Trumps valgseier fikk han en spesialstilling som sjefstrateg og fast plass i USAs nasjonale sikkerhetsråd. I april 2017 ble han fjernet fra rådet.

Benådet

I august 2017, en uke etter opptøyene i Charlottesville, forlot han Det hvite hus.

I august 2020 ble Bannon tiltalt for å ha underslått penger fra innsamlingsaksjonen «We Build The Wall» (Vi bygger muren).

Rettssaken skulle egentlig starte i mai 2021, men Bannon ble benådet av president Donald Trump på sistnevntes siste dag i embetet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.