– Breitbart News og Alt-right-bevegelsen er begge mye mektigere nå, og Steve Bannon er i en mye bedre mediesituasjon. For under et år siden var det knapt noen som hadde hørt om dem, sier Benjamin Moffitt, som er ekspert på USA og populisme ved Uppsala universitet.

Benjamin Moffitt ved Uppsala Universitet.
Benjamin Moffitt ved Uppsala Universitet. (Foto: Uppsala Universitet)

Alt-right er samlebetegnelsen i USA for ideologier langt ute på høyresiden som avviser tradisjonell konservatisme til fordel for nasjonalisme. President Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon regnes som en av de ideologiske lederne for denne løselig sammensatte bevegelsen.

Nettstedet Breitbart News, der Bannon nå er tilbake som sjef etter at han trakk seg som Trumps sjefstrateg fredag, regnes som Alt-right-bevegelsens fremste talerør.

– Alt-right-bevegelsen, representert ved Breitbart og Bannon, har på kort tid etablert seg som en maktfaktor å regne med i amerikansk politikk. Det forsvinner ikke selv om Bannon er ute av Det hvite hus, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og ekspert på amerikansk politikk (IFS).

Han tror Bannon og Breitbart vil være aktive fremover for å presse presidenten til å gjennomføre deres politikk.

Svein Melby, seniorforsker ved IFS.
Svein Melby, seniorforsker ved IFS. (Foto: Gunnar Blöndal)

Nytt debattklima

Benjamin Moffitt sier Bannon og Breitbart åpenbart vil ha stor innflytelse – større enn noen gang – på den politiske debatten i USA fremover.

– Det viktigste er kanskje at Breitbart og Bannon på under et år har klart å forandre helt hva som er akseptabelt å si og mene i amerikansk politikk. Deres innflytelse har på kort tid vært enorm, og ting er virkelig blitt endret med Trump, sier Moffitt.

Han trekker frem spørsmålet om en grensemur mot Mexico som et eksempel. Før Trump var grensemur fullstendig politisk uakseptabelt og omtrent så politisk ukorrekt som det kunne være. Nå er det en sak som diskuteres seriøst både i Washington og ikke minst rundt amerikanske middagsbord.

Både Moffitt og Melby regner med at Bannon fortsatt har Trumps telefonnummer og at presidenten vil svare når Bannon ringer.

– Selv om mange av de mest radikale nå er ute av Det hvite hus, er det lite som tyder på at Trump selv vil endre stilen. Da kan folk som Bannon ha stor innflytelse, sier Melby.

Steve Bannon har flyttet ut av Det hvite hus og han styrer nå Breitbart News fra disse unnselige lokalene i Washington, D.C.
Steve Bannon har flyttet ut av Det hvite hus og han styrer nå Breitbart News fra disse unnselige lokalene i Washington, D.C. (Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/NTB Scanpix)

«Går til krig»

Bare noen timer etter at Bannon måtte gi fra seg adgangskortet til Det hvite hus, var han på plass i sin gamle jobb som toppsjef og sjefredaktør i Breitbart News – langt fra motløs etter å ha mistet jobben.

– Vi går til krig, sa Bannon til en venn, ifølge magasinet Vanity Fair.

Like etter kalte Bannon inn til redaksjonsmøte i Breitbart, der han kalte troppene til å fortsette kampen han selv hadde ført på innsiden av Det hvite hus. Hans hovedmotstandere kan deles i to grupper.

  • «Haukene», eller «generalene», som nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R McMaster og hans assistent Dina Powell, forsvarsminister James Mattis og stabssjef John F. Kelly.
  • «Globalistene», eller «New York-demokratene», representert av presidentdatter Ivanka Trump, hennes mann Jared Kushner og Gary Cohn – tidligere Goldman Sachs-direktør og nå presidentens økonomiske rådgiver.

– Han vil hamre løs på deres ideer til de gir seg, sier Alex Marlow, inntil nylig sjefredaktør i Breitbart News, til Vanity Fair.

Bare de siste par dagene har Breitbart kjørt to saker med krass kritikk av McMaster. Han beskyldes blant annet for å ha anbefalt å «kysse Koranen» og for å ha bagatellisert informasjon til Trump om ulykken med marineskipet «USS John McCain» utenfor Singapore.

Tør Bannon røre Trumps familie?

Hos Breitbart er det jubel, og nettstedet har alt varslet fornyet vektlegging av den bombastiske stilen nettstedet er kjent for.

– Vi planlegger ekspansjon og en mye mer aggressiv rapportering, sier Matthew Boyle, redaktør for Breitbarts kontor i New York, til The Hill.

Spørsmålet er nå hvor langt Bannon og Breitbart kan gå i kritikken mot Trump-administrasjonen før presidenten reagerer.

– Jeg tror de kan gå ganske langt. Men hvis de angriper presidenten selv, datteren Ivanka, og kanskje svigersønnen, tror jeg Trump kanskje slutter å ta telefonen hvis Bannon ringer, sier Moffitt.

Med Trumps medievaner tror han også mye av det som kommer på nett, inkludert Breibart, går under radaren for presidenten. Trump skal stort sett kun se på tv. Twitter bruker han bare for selv å publisere, ikke for å innhente informasjon.

Ingen karantene

Moffitt mener det er bekymringsfullt og en potensiell sikkerhetsrisiko at Bannon kunne gå rett fra en toppstilling i Det hvite hus til Breitbart, uten noen som helst form for karantenetid, noe som er vanlig både i politikken og næringslivet over store deler av verden.

– Bannon sitter på masse sikkerhetsgradert informasjon som han direkte eller indirekte kan misbruke i sin nye jobb, sier Moffitt.

Han sier det kan blant annet dreie seg om informasjon relatert til de mange Russland-etterforskningene som pågår, der denne informasjonen kan tenkes å bli brukt til å presse Trump eller andre i hans administrasjon.

– Steve har en rekke ting i ermet, sier Alex Marlow.(Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: