USA har foreløpig ikke innført ny straffetoll på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar – i tillegg til 50 milliarder dollar som ble innført i sommer. Høringsfristen gikk ut for over en uke siden. For første gang siden i vår skal representanter på regjeringsnivå møtes.

Rammer amerikanske selskaper

USAs finansminister Steven Mnuchin har foreslått nye handelssamtaler med Kina. Mnuchin blir sett på som en av de mer moderate i den amerikanske administrasjonen, hvor haukene har hatt Trumps øre.

Kina er åpne for samtaler.

– Vi mener at en eskalering av handelskonflikten ikke er i noens interesse, sa det kinesiske finansdepartementets Gao Feng på en pressekonferanse på torsdag.

Signalene om at partene er villige til å møtes ble godt mottatt ved de asiatiske børsene, som steg for første gang på 10 handelsdager. Nøkkelindeksen ved Hongkong-børsen endte over 2,5 prosent høyere og de kinesiske børsene fulgte like bak. Shanghai-børsen har falt med 25 prosent.

Over 60 prosent av amerikanske selskaper i Kina sier de allerede er berørt av handelskrigen.

«Amerikanske selskaper lider både på grunn av Kinas toll, og – ironisk nok – på grunn av amerikansk toll som er ment å skade den kinesiske økonomien. Nye straffetoller vil føre til ytterligere skader, skriver næringsforeningen AmCham China i en uttalelse.

Amerikanske teknologiselskaper har advart om at en opptrapping vil føre til høyere priser på forbrukerelektronikk, som hittil har vært skjermet.

– Ikke under press

President Trump ønsker ikke å gi inntrykk av at han er under noen form for press, slik næringslivsavisen Wall Street Journal skrev på torsdag.

«Wall Street Journal har misforstått. Vi er ikke under press om å inngå en avtale med Kina. De er under press om å inngå en avtale med oss. Våre markeder stiger; deres kollapser. Snart vil vi ta inn milliardbeløp i straffetoll og produsere hjemme. Hvis vi møtes, møtes vi», skrev Trump på Twitter

Kinas president er ikke å finne på sosiale medier. Den kinesiske regjeringen bruker statseide aviser til å spre sitt eget budskap. I fredagsutgaven av China Daily får Trump svar.

«Trump-administrasjonen bør ikke misforstå og tro at Kina vil overgi seg til de amerikanske kravene. Kina har nok drivstoff til å holde aktiviteten i økonomien oppe hvis handelskrigen varer lenge», skriver avisen i lederartikkelen.

– Er det verdt det?

Republikaneren Carlos Gutierrez, som var handelsminister under George W. Bush, advarer Trump mot å presse Kina for hardt.

– Jeg er bekymret for at hvis Kina vokser tre prosent i stedet for seks prosent. Det vil ramme alle og du må spørre deg selv om det er verdt det. Vi kan tro at det er negativt for USA at Kina vokser og blir en strategisk konkurrent. Det øyeblikk at den kinesiske veksten faller vil vi angre på det, sa Gutierrez under en konferanse i Singapore på torsdag.

Kina vært den største bidragsyteren til den globale veksten siden 2008, ifølge Verdensbanken.

Gutierrez kritiserte måten Trump bruker sosiale medier til å kritisere Kina.

– Jeg ville ha forsøkt en privat tilnærming. Problemet med å gjøre dette i det offentlige rom er at det kan ydmyke landet. Vi snakker om stater her – ikke selskaper. Ved å ydmyke Kina og la landet miste ansikt vil ikke lykkes, sa den tidligere handelsministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert: