Tross flere positive vaksinenyheter gjennom uken, falt de amerikanske børsindeksene fredag. I timene før børsene stenger kl. 22 norsk tid, falt den industritunge Dow Jones-indeksen falt mer enn 200 poeng. Det tilsvarer en nedgang på 0,75 prosent. Også teknologiindeksen Nasdaq, og den brede børsindeksen S&P500 falt fredag kveld, henholdsvis 0,66 og 0,68 prosent.

Det betyr at både Dow Jones-indeksen og S&P500 får sin første uke med nedgang i november, skriver CNBC.

Nedgangen kom etter ny amerikansk smitterekord: 188 000 smittede registrert på én dag. Parallelt med smitteøkningen og i forkant av Thanksgiving-ferien kommende uke har flere delstater skjerpet sine restriksjoner, og amerikanske Centers for Disease Control advarer amerikanere mot å reise.

I tillegg har USAs finansminister Steven Mnuchin skapt et nytt uromoment i markedene.

«Sand i maskineriet»

Torsdag kveld satte Mnuchin noe overraskende stopp for lånekriseprogrammene i forbindelse med koronakrisen fra nyttår. Dette gjorde han til sentralbanksjef Jerome Powells store fortvilelse.

Det er aldri positivt for markedene at finansministeren og sentralbanksjefen i verdens største økonomi er rivende uenige. Spesielt ikke midt under en økonomisk krise og pandemi, der et kriselånprogram på 455 milliarder dollar ligger i potten.

– Det strør sand i maskineriet. Det er et veldig uheldig tidspunkt for å si det mildt, var kommentaren fra sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Mnuchins steg.

Mnuchin forsikrer at han vil forsøke å bli enig med demokratene i Kongressen om en målrettet krisepakke i løpet av de kommende ukene, men dette er langt fra sikkert om han får til.

De ledende amerikanske børsindeksene var ned rundt 0,2 prosent en halv time etter åpning.

Gode vaksinenyheter

Fredag kom meldingen om at Pfizer og tyske Biontech har søkt om de første nødgodkjenningene av sin koronavaksine.

Dette er positivt nytt, og Biontech har steget ti prosent på Nasdaq, mens Pfizer ligger 1,5 prosent høyere enn ved børsåpning.

Legemiddelselskapene Moderna og AstraZeneca, som også ligger langt fremme i utviklingen av en koronavaksine, stiger også markant på børsen, henholdsvis 5,22 prosent og 2,4 prosent.

I en ukentlig markedsanalyse fra Nordea, skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen at stemningen på børsene nok vil bli mindre euforisk enn hva den har vært de siste ukene.

«Når selv ikke så sterke vaksinenyheter som vi fikk fra Moderna klarer å gjøre et varig inntrykk på markedet signaliserer det at det allerede er mye positivitet priset inn», skriver de.

«Cash-nivåer blant fondsforvaltere er nå tilbake på pre-korona nivåer og vekst- og profitt forventninger har ikke vært høyere på 20 år. Når all cashen allerede er i aksjemarkedet blir det tyngre å drive markedet høyere. At «alle» er optimistiske er også ofte et salgssignal og mange kan bli fristet til å ta profitt».

Amazon gir etter for franske krav

Ellers er Nikola, som lager elektriske lastebiler, opp nesten 20 prosent på børsen denne uken, etter at General Motors lanserte nye ambisiøse mål for produksjon av elektriske biler. Det norske hydrogenselskapet Nel har en stor eierandel i Nikola.

Etter å ha hatt noen svært gode dager på USA-børsen etter å ha blitt innlemmet i S&P 500-indeksen, endte Tesla-aksjen ned 1,9 prosent. Å bli en del av S&P 500 betyr at en stor andel av verdens indeksfond nå tvinges til å kjøpe Tesla, for å vekte seg nøytralt til aksjen.

Den amerikanske netthandelgiganten Amazon faller litt på børsen etter at selskapet bøyde etter for kravene fra franske myndigheter om å utsette salgene i forbindelse med «Black Friday» 27.–29. november, som en håndsrekning til lokale franske kjøpmenn som sliter med krise og lockdown.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire oppfordret denne uken netthandelselskaper og supermarkeder som selger såkalte ikke-essensielle varer om å ta et steg tilbake så lenge landet er i lockdown.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.