STOCKHOLM: Mens Stockholm fortsatt er lammet av sjokket, setter nå befolkningen sin lit til at politiet har tatt det som kan være gjerningsmannen.

Kafeer på Sveavägen, som ligger parallelt med handlegaten der angrepet skjedde, er tomme på en tidlig fredagskveld som ellers ville hatt yrende folkeliv.

– Folk er hjemme. De våger ikke komme ut, sier en taxisjåfør.

Hötorget like ved Drottninggatan er som fryst fra tidspunktet angrepet skjedde like før klokken 15. Torgselgerne har forlatt bodene. Igjen står usolgte bærkorger. Busser står parkert slik de sto i ettermiddag, mens kriminalteknikere med kamera tar seg innenfor avsperringene. 

I 22-tiden var statsminister Löfven ved avsperringene. Tidligere på kvelden forsikret han befolkningen om at myndighetene gjør alt for at de skal føle seg trygge.

Klappjakt

Utover kvelden har politiet drevet en klappjakt på gjerningsmannen. I 20-tiden ble det klart at politiet har pågrepet en person som utgir seg for å ha utført angrepet.

DN kunne observere store politistyrker på vei mot Märsta, i nærheten av Arlanda flyplass like nord for Stockholm. En rekke sivile biler og en lastebil som trolig var politiets bombegruppe kjørte utrykning mot bydelen.

Politiet kan ikke med sikkerhet si at den pågrepne mannen er den samme som sjåføren av bilen.

– Vi bekrefter at en person er pågrepet mistenkt for en innblanding i dette, sier Lars Byström ved Stockholsmpolisen til svenske medier.

Samtidig råder det fortsatt en spent stemning i byen. Folk ble oppfordret å komme seg bort fra sentrumskjernen. Blålysene lyser opp i gatene rundt Drottninggatan.

Øyenvitner forteller til mediene hvordan tilfeldige forbipasserende løp unna i sikkerhet. Andre forteller om høye smell.

– Lyden av lastebilen vil jeg aldri glemme, sier et øyenvitne til SVT.

Utover kvelden er antallet døde justert opp til fire, mens antallet barn og voksne som blir behandlet på sykehus er oppe i 15, ifølge Aftonbladet. For ni av de skadde er situasjonen alvorlig. 

Katastrofeberedskap

Nasjonale innsatsenheter er satt inn. Det samme er bombegrupper, og militærhelikopter som flyr lavt inn mot byen.

Etter angrepet valgte politiet å ikke ta noen sjanser. Byen har i kveld stått i katastrofeberedskap.

T-banen ble stengt av, alle tog innstilt og innfartsårene sperret utenfor sentrumskjernen. Utover kvelden har folk lagt til fots i sentrumskjernen, mens det er åpnet lokaler for personer som har problemer med å komme seg hjem for natten. Siden flytoget Arlanda Express er innstilt, har det dannet seg lange taxikøer på flyplassen. Utover kvelden har enkelte linjer åpnet opp igjen.

Etter hvert blir personer som befant seg innenfor avsperringene sluppet ut. Også i Regjeringskvartalet og Riksdagen ble folk holdt tilbake.

– Fra svensk politis side og fra sikkerhetspolitiet vil vi gjøre alt som står i vår makt for at de som står bak skal stilles til ansvar. Alle ressurser skal settes inn slik at vi kan løse denne fryktelige handlingen, sier rikspolitisjef Dan Eliasson i en pressemelding.

På noen av hotellene i sentrale Stockholm er det innført adgangskontroll med sjekk av håndvesker.

Regjeringen har vært samlet fredag kveld og besluttet fullstendig grensekontroll.

- Det som vi har fryktet og forberedt oss på etter angrepene i Berlin og Nice har nå også rammet Sverige, sier innenriksminister Anders Ygeman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.