En veske med en sprengladning er funnet i lastebilen som ble brukt under den antatte terroraksjonen i Stockholm, melder SVT Nyheter lørdag.

Det opplyser flere politikilder til nyhetskanalen, men politiet har ikke offisielt bekreftet funnet.

Ifølge Aftonbladet jobbet politiets bombegruppe med lastebilen natt til lørdag, og det ble opprettet en sikkerhetssone på 200 meter mens arbeidet pågikk.

Ifølge avisens opplysninger skal det ha blitt funnet en hjemmelaget bombe i lastebilen, og alt tyder på at denne ble funnet i det delvis smadrede førerhuset.

Pågrep mann

Politiet har pågrepet en 39 år gammel mann etter angrepet i Stockholm fredag.

Mannen mistenkes for å ha sittet bak rattet på lastebilen som ble brukt i angrepet.

39-åringen var identisk med mannen som ble etterlyst med bilde av svensk politi noen timer etter hendelsen i Drottninggatan, og som var fanget opp av et overvåkingskamera da han tok toget nordover.

To vitner fulgte etter 39-åringen og ledet politiet til ham, ifølge Aftonbladet.

Den mistenkte, som skal være fra Usbekistan, ble pågrepet i Märsta 40 kilometer nord for Stockholm seks timer etter dramaet i Drottninggatan, der fire mennesker ble drept og 15 ble skadd.

Pågripelsen skjedde takket være to øyenvitner som kjente igjen mannen, fulgte etter ham og varslet politiet, skriver Aftonbladet.

– Uten dette hadde vi aldri funnet ham så raskt, sier en politikilde til avisen.

Mannen skal ha hatt glasskår på klærne og vært i besittelse av en finlandshette, noe føreren av lastebilen ifølge øyenvitner benyttet. Han var også lettere skadd.

– Denne personen er pågrepet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om terrorforbrytelser ved drap, opplyste informasjonssjef Karin Rosander ved Åklagarmyndigheten.

Skjellig grunn til mistanke innebærer at svensk påtalemyndighet finner det overveiende sannsynlig at det var mannen som kjørte lastebilen.

I henhold til svensk rettspraksis har påtalemyndigheten nå frist til tirsdag klokken 12 med å begjære mannen formelt varetektsfengslet. Under dette fengslingsmøtet vil det bli avgjort når en eventuell siktelse skal tas ut.

IS-sympatisør

Ifølge Aftonbladet hadde den pågrepne 39-åringen lagt ut propagandafilmer for den ytterliggående islamistgruppa IS på Facebook-siden sin. Han skal også ha gitt likes til bilder av blodige ofre etter terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

Aftonbladet har vært i kontakt med en kvinnelig bekjent av mannen, som stiller seg uforstående til at han kan ha hatt noe med det antatte terrorangrepet i Stockholm å gjøre.

– Han har fire barn og jobber i byggebransjen. Han snakker aldri om politikk eller religion, det eneste han snakker om er å få flere jobber slik at han kan sende mer penger hjem til familien, sier kvinnen.

Ny pågripelse

Svenske medier meldte natt til lørdag også at tysk politi er koblet inn i saken, angivelig fordi de har opplysninger om bakgrunnen til den pågrepne 39-åringen.

Lederen for det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Anders Tornberg, bekreftet fredag kveld at andre land var koblet inn i etterforskningen, men uten å gå i detalj.

Svenske medier meldte natt til lørdag også at det var foretatt ytterligere en pågripelse i saken, en ung mann i Hjulsta som skal ha hatt tilknytning til den siktede 39-åringen. Verken politiet eller påtalemyndigheten har villet kommentere dette.

– Hva vi gjør i etterforskningen av det som mistenkes være et terrorangrep, kommer vi ikke til å kommentere i detalj. Etterforskningsavgjørelser tas rundt i regionen, sier Stockholm-politiets talskvinne Towe Hägg.

Fire ofre på intensivavdeling

Ti av de skadde etter dramaet i Drottninggatan i Stockholm fredag ligger lørdag formiddag fortsatt på sykehus.

– Fire har alvorlige skader og ligger på intensivavdelinger, opplyser Patrik Söderberg, som leder Katastrofmedicinska ledningscentralen i Stockholms län.

– Av de seks øvrige er det ett barn, som ikke er alvorlig skadd, sier han.

Tre mennesker ble drept da en mann kapret en lastebil og kjøre inn i en gågate rett før klokka 15 fredag, og et fjerde offer døde på sykehus av skadene noen timer senere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Löfven: Alt tyder på terrorhandling i Stockholm
Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige er blitt angrepet og at hendelsen i Stockholm etter alt å dømme er en terrorhandling. Tre er drept og åtte såret, bekrefter politiet.
00:41
Publisert: