Onsdag samles forsvarsministrene i Nato til et møte i det såkalte Ukraine Defence Contact Group, hvor også Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov er invitert.

Forsvarsministrene skal blant annet diskutere hvordan de kan fylle opp våpenlagrene, som begynner å tømmes etter flere måneder med donasjoner til Ukraina.

– Vi står ved et avgjørende øyeblikk for vår sikkerhet, fastslår Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg gjentok at Russlands opptrapping i Ukraina de siste ukene er den mest alvorlige siden invasjonen i februar. Stoltenberg viste til Russlands mobilisering av flere soldater, forsøket på annektering av nye ukrainske områder og delvis skjulte trusler om bruk av atomvåpen.

– Haster med mer

Nato-sjefen oppfordrer allierte til å donere luftvernsystemer til Ukraina etter den russiske bombingen.

– Allierte har alt gitt luftvernsystemer, men Ukraina trenger mer, sa Stoltenberg på vei inn til første dag av Natos forsvarsministermøte.

Han viste til den nylige russiske bombingen av flere ukrainske byer, samt sabotasjen av Nord Stream-rørledningene.

– Dette viser at det haster med mer luftvern, sier Stoltenberg.

Berømmer Tyskland og USA

Han berømmet samtidig allierte som har lovet å levere luftvernsystemer til Ukraina, som Tyskland og USA.

– Vi ser alle hvor viktig det er. De grusomme angrepene mot Ukraina med ødeleggelsene av sivil infrastruktur og angrep på energiinfrastruktur er alvorlig ettersom vi nærmer oss vinteren, sier Stoltenberg.

Venstre er blant partiene som har presset på for at også Norge må donere luftvern i form av Nasams – et mobilt, modulbasert mellomdistanse luftvernsystem – til Ukraina.

Stoltenberg oppfordret også allierte til å jobbe for å nå målet om å bruke minst to prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024.

Norge er blant landene som henger etter. I statsbudsjettet for 2023 ligger Norge på rundt 1,5 prosent, skriver VG.

– Flere og flere klarer målet om to prosent. Jeg vil fortsette å jobbe for og oppfordre de som ikke når målet, eller har planer for hvordan de skal nå målet, om å gjøre det, sa Stoltenberg til pressen.

Nato dobler undervanns-overvåkning

Stoltenberg opplyste tirsdag på en pressekonferanse at Nato dobler sin tilstedeværelse i Nord- og Østersjøen til mer enn 30 fartøy.

Formålet er å beskytte gassrørledninger og undersjøiske kabler etter at Nord Stream-ledningene i Østersjøen ble utsatt for mulig sabotasje i slutten av september.

Både svensk og tysk påtalemyndighet etterforsker hendelsen.

Neste uke skal Nato gjennomføre sin årlige atomberedskapsøvelse «Steadfast Noon» som planlagt.

– Dette er en rutineøvelse som skjer hvert år for å holde vår avskrekking sikker og effektiv, uttalte han i går.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.