På en pressekonferanse i Brussel tirsdag var journalistene særlig opptatt av atomvåpenspørsmålet. Putin har latt det skinne igjennom flere ganger at Russland kan tenkes å bruke taktiske atomvåpen i Ukraina.

Dette er en «uforsvarlig og farlig» retorikk, mener Stoltenberg.

– Russland vet at en atomkrig ikke kan vinnes og aldri må utkjempes, sier han.

Samtidig fremholder generalsekretæren at Nato ikke har sett noen forandringer i oppstillingen av Russlands atomvåpen.

– Vi vil forsette å overvåke, sier Stoltenberg.

– I ferd med å mislykkes

Stoltenberg mener også at de russiske hevnangrepene mot ukrainske byer etter at den strategisk viktige Krim-broen ble sprengt i stykker lørdag, er et tegn på svakhet og viser at krigen ikke går som planlagt for Russland

– Ukraina har nå momentumet og fortsetter å ha vesentlig fremgang. President Putin er i ferd med å mislykkes, slår han fast.

– Russland må ty til grufulle og vilkårlige angrep på sivile. Jeg mener at det vi så i går faktisk er et tegn på svakhet. Russland taper på slagmarken og har ikke mulighet til å stanse fremrykkingen til de ukrainske styrkene. Luftangrepene viser Putins mangel på alternativer, slår han fast.

Men samtidig er de siste hendelsene den viktigste eskaleringen av krigen siden starten i februar, påpeker Nato-sjefen.

Dobler tilstedeværelsen

Stoltenberg opplyste videre at Nato dobler sin tilstedeværelse i Nord- og Østersjøen til mer enn 30 fartøy.

Formålet er å beskytte gassrørledninger og undersjøiske kabler etter at Nord Stream-ledningene i Østersjøen ble utsatt for mulig sabotasje i slutten av september.

Både svensk og tysk påtalemyndighet etterforsker hendelsen.

– Skipene vil bli støttet av maritime patruljefly og undervannskapasiteter, fortsatte Stoltenberg.

I tillegg har Nato-allierte styrket sikkerhetstiltakene rundt anlegg og nøkkelinstallasjoner, samt trappet opp utvekslingen av etterretningsinformasjon, ifølge generalsekretæren.

– Vi vil ta ytterligere skritt for å styrke vår motstandskraft og beskytte vår kritiske infrastruktur. Ethvert bevisst angrep mot alliertes kritiske infrastruktur, vil bli møtt med en samlet og bestemt respons, understreket Stoltenberg.

Generalsekretæren innledet onsdag møter med Natos forsvarsministre for å diskutere Nord Stream og økt støtte til Ukraina. Møtet varer i to dager.

Atomøvelse

Onsdag skal Natos forsvarsministre møtes for å diskutere blant annet sabotasjen mot gassrørledningen Nord Stream og økt støtte til Ukraina.

Neste uke skal Nato gjennomføre sin årlige atomberedskapsøvelse «Steadfast Noon» som planlagt.

– Dette er en rutineøvelse som skjer hvert år for å holde vår avskrekking sikker og effektiv, sier han.

Nato skal nå gjøre mer for å sikre økt produksjon av ammunisjon både for å fylle opp egne lagre og hjelpe Ukraina. Forsvarsministrene skal også diskutere muligheter for felles innkjøp av ammunisjon.

– Industrien skal ha et klart signal om å øke produksjonen, sier Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.