I Kina har myndighetene gjort alt for å stabilisere veksten etter at børs- og eiendomsbobler truet økonomien. Den økonomiske veksten i fjor falt til 6,7 prosent som var den laveste på 26 år i Kina.

De økonomiske utfordringene for Kina blir trolig store også i år.

Kinas økonomi står nå overfor både internasjonal usikkerhet og stor overkapasitet i industrien, ifølge landets statistikkmyndigheter, skriver Reuters.

Landet hevder det har overgått sitt mål om reduksjon av en oppsvulmet overkapasitet, men eksperter peker på at mye av den gamle industrivirksomheten blir erstattet av «renere og penere» virksomhet, uten at så mye skjer med overkapasiteten og trusselen om tilbudsoverskudd.

Selv om Kinas eksport omsider viser tegn til å hente seg inn etter flere år med kraftig fall, kaster økt frykt for proteksjonistiske handelstiltak fra USA skygger over utsiktene for den globale etterspørselen.

– Kompleks og ustabil

– Den internasjonale situasjonen er fortsatt kompleks og ustabil, og det er fortsatt mange usikkerhetsmomenter, og det er motsetninger mellom innenlandsk overkapasitet og strukturell oppgradering, skriver Li Xiaochao, nestleder for Kinas nasjonale statistikkmyndigheter, på byråets egne nettsider, ifølge Reuters.

Li peker på problemer med omfattende justeringer for verdensøkonomien, svak global handel og trenden med reversering av globaliseringen.

Kinas statistikkmyndigheter meldte ifølge Reuters også at 57 prosent av fastlandsbefolkningen på 1,38 milliarder bodde i byer og større bygder ved utgangen av 2016. Myndighetene håper den andelen vil stige til 60 prosent innen utgangen av 2020. Antall personer i arbeidsfør alder var 907,5 millioner ved utgangen av fjoråret, som er en nedgang på 3,5 millioner fra året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.