Boris Johnson er «fast bestemt» på å bli sittende som britisk statsminister, sier en høytstående kilde i Downing Street nr. 10 til Sky News.

Ifølge kilden, som Sky News beskriver som en av statsministerens stadig færre allierte, vil Johnson «kjempe videre» og i løpet av onsdag utnevne erstattere for flere av de over 30 i regjeringsapparatet som det siste døgnet har vendt ham ryggen.

– Statsministeren er bevisst på at han har et mandat fra 14 millioner mennesker og vil kun forlate posten dersom partiet tar dette mandatet fra ham, sier kilden.

Ba Johnson om å gå

Flere sittende statsråder i de britiske regjeringen ba onsdag kveld statsminister Boris Johnson om å gå av, ifølge BBC og Sky News.

Blant dem som troppet opp i statsministerboligen for å be Johnson om å trekke seg, var den nyutnevnt finansminister Nadhim Zahawi, ifølge BBC. Samt handelsminister Anne-Marie Trevelyan og transportminister Grant Shapps. Næringsminister Kwasi Kwarteng var også blant statsrådene som ba Boris Johnson om å trekke seg som statsminister, ifølge BBC.

Onsdag kveld melder Sky News at Boris Johnson har sparket boligminister Michael Gove, som var blant dem som ba den britiske statsministeren om å gå av.

Gove var en av dem som sluttet helhjertet opp om Johnsons kandidatur til statsministerposten i 2016. Downing Street nr. 10. bekrefter at Gove er avsatt, melder Sky News.

Transportminister Grant Shapps ankommer Downings street nr. 10 onsdag kveld.
Transportminister Grant Shapps ankommer Downings street nr. 10 onsdag kveld. (Foto: PHIL NOBLE)

Det siste døgnet har en rekke tidligere allierte av Boris Johnson trukket seg fra sine regjeringsposter på grunn av manglende tillit til statsministeren.

Ifølge Sky News utgjør antallet onsdag ettermiddag, nesten en femdel av det totalt regjeringsapparatet.

Nekter å gå

Under onsdagens spørretime i parlamentet ble Johnson grillet både om masseflukten fra egne rekker og om skandalen rundt partikollegaen Chris Pincher som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Statsministeren understreket i spørretimen at han var der for å snakke om økonomi og ikke om Pincher eller sin egen avgang.

– Vi ønsker å hjelpe folk med de tingene som betyr noe for dem, som å kutte skatten, sa han.

– I krevende omstendigheter er det en statsministers jobb å fortsette. Det er det jeg kommer til å gjøre, sa Johnson.

Før spørretimen hadde mer enn 15 politikere trukket seg fra sine poster i regjeringsapparatet.

Boris Johnson nekter å trekke seg.
Boris Johnson nekter å trekke seg. (Foto: Bernat Armangue)

– Nok er nok

Tirsdag trakk finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid seg som statsråder. Under sin avskjedstale i parlamentet onsdag, sa Javid at «nok er nok».

– Et lag er så godt som sin kaptein. Og en kaptein er så god som sitt lag. På et tidspunkt må du bare si at nok er nok. Problemene starter på toppen og det kommer ikke til å endre seg, sa han og la til at Det konservative partiets verdier står i fare.

I etterkant av spørretimen valgte ytterligere ti regjeringsmedlemmer å trekke seg. Alle disse var statssekretærer i ulike departement.

Følte seg løyet til

Mandag gikk statssekretæren i utdanningsdepartementet, Will Quince, ut og forsvarte Johnson etter at det ble kjent at statsministeren lenge hadde visst om tidligere anklager mot Pincher.

Onsdag sa Quince at han ble løyet til for å gi feil informasjon til mediene, ifølge The Guardian. Quince kunngjorde sin oppsigelse på Twitter onsdag formiddag.

Robin Walker skrev samtidig på Twitter at han fratrer sin stilling som statssekretær i utdanningsdepartementet. Han pekte på hendelsene den siste tiden som er bakteppet for avgjørelsen.

Også Victoria Atkins kunngjorde sin avgang onsdag. Hun har vært statssekretær i justisdepartementet.

Hvert departement ledes av en statsråd, men de har også underavdelinger som ledes av såkalte juniorministre, tilsvarende som statssekretærer i Norge.

Mangler tillit

Både Quince, Walker og Atkins' stillinger har vært som slike ministre. I tillegg har også flere parlamentsmedlemmer gått offentlig ut og trukket sin støtte til statsministeren.

Tidligere onsdag valgte Laura Trotts å si opp sin stilling som parlamentarisk privatsekretær, en assistent til toppolitikerne i samferdselsdepartementet.

– Tillit i politikken er – og må alltid være – av største betydning, men dessverre har denne gått tapt de siste månedene, skrev hun i et innlegg på Facebook onsdag formiddag.

Felicity Buchan trakk seg fra sin stilling i departementet med ansvar for industri, forskning, energi og klimaendringer. Hun hadde en tilsvarende stilling som Trott.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.