– Dette er et stort sjokk for britene. Boris Johnson er blitt et symbolsk symptom på hvor ille dette er, og han er blitt et eksempel på sin egen feiltolking av situasjonen, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Han påpeker at dette oppleves særlig sterkt for britene, bare et døgn etter at Dronning Elizabeth holdt en sjelden tale der hun manet til ro og oppfordret britene til å følge myndighetenes råd og pålegg.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. (Foto: Fredrik Solstad/VG/NTB Scanpix)

På offentlig sykehus

Sist uke ble det kjent at den britiske statsministeren Boris Johnson var smittet med koronaviruset, med det som ble beskrevet som milde symptomer. I flere dager ledet han regjeringen og landet i karantene fra statsministerboligen i Downing Street 10.

Søndag forverret helsetilstanden seg, og den britiske statsministeren ble lagt inn på St. Thomas' Hospital i London. Den offisielle årsaken var at han skulle overvåkes og ta en del prøver.

Sent mandag ble han overført til intensivavdelingen, der han har fått ekstra oksygen, men han puster selv og har ikke hatt behov for respiratorbehandling.

Boris Johnson selvisolerte i slutten av mars, og deltok da på møter gjennom videolink. Mandag kveld bekreftet britiske myndigheter at Johnson intensivbehandles.
Boris Johnson selvisolerte i slutten av mars, og deltok da på møter gjennom videolink. Mandag kveld bekreftet britiske myndigheter at Johnson intensivbehandles. (Foto: Andrew Parsons10 Downing Street/AP/NTB scanpix)

St. Thomas' er et offentlig sykehus og en del av National Health Service (NHS). Johnson har de siste dagene manet britene til å støtte opp om NHS.

Utenriksminister Dominic Raab er av Johnson utnevnt til vikar og ivaretar nødvendige statsministerfunksjoner på midlertidig basis.

Informere uten å alarmere

Den britiske regjeringen har fått kritikk for håndteringen av både koronakrisen og Johnsons sykdom. Mustad sier det er en fin balansegang mellom å informere og alarmere.

– Det er ingen tvil om at britene i likhet med amerikanerne i begynnelsen tok for lett på viruset, og at Boris Johnson var sent ute med tiltak, sier Mustad.

Etter en langvarig maktkamp innad i Det konservative partiet vant Johnson parlamentsvalget sist sommer med overveldende majoritet. Mye av seieren er tilskrevet Johnsons persona, og spekulasjonene går allerede høyt i britiske medier og politiske kretser hva som nå skjer om Johnson skulle bli indisponert over lang tid, eller må trekke seg eller dør.

– Det er ingen klar kronprins. Men det er partiet som velger sin leder, som automatisk blir statsminister, sier Mustad.

Det skjedde sist da David Cameron trakk seg som statsminister og partileder etter brexit-avstemningen i 2016, og May ble valgt til partileder og dermed ble ny statsminister.

Mørke vinduer i 10 Downing Street, statsministerboligen i London. Boris Johnson tilbragte natt til tirsdag på intensivavdelingen.
Mørke vinduer i 10 Downing Street, statsministerboligen i London. Boris Johnson tilbragte natt til tirsdag på intensivavdelingen. (Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB Scanpix)

Mustad forklarer at enten utenriksministeren, finansministeren eller innenriksministeren normalt stepper inn når statsministeren er indisponert, og at det er statsministeren som bestemmer. Utenriksminister Raab ble nå utpekt fordi han har mest regjeringserfaring.

Det er altså ingenting som tilsier at Det konservative partiet skulle utlyse nyvalg, selv om det skulle bli bytte av partileder og statsminister. Parlamentet er valgt for fem år, og toryene har et meget komfortabelt flertall.

Markedene og brexit

Det britiske pundet svekket seg umiddelbart noe mot dollar da Johnson ble rullet inn på intensivavdelingen. Men noe av svekkelsen ble utlignet av at dollaren også falt noe.

London-børsen er kraftig opp tirsdag formiddag, i likhet med børsene i Europa.

– Både Boris Johnson og Donald Trump var i det lengste skeptisk til nedstengning av finansmarkedene og næringslivet. Nå skjedde dette nærmest over natten, og britene fikk ikke tid til å venne seg til at alt nå er komplett lukket, sier Mustad.

Han tror alvoret rundt statsministerens sykdom kan føre til at britene nå blir flinkere til å overholde reglene om å holde seg hjemme og holde sosial avstand.

I likhet med i USA har den britiske regjeringen fått kritikk for mangel på medisinsk utstyr, medisiner og sengekapasitet. Brexit-motstanderne peker blant annet på at skilsmissen fra EU har forverret situasjonen.

– Det har vært veldig mye kritikk mot regjeringen. Brexit har absolutt vært et element i denne kritikken, men det har foreløpig ikke vært dominerende i debatten, sier Mustad.

Britene har gjennom lov knesatt at skilsmissen med EU skal være fullført innen utgangen av året, selv om EU åpner for å bruke mer tid. Tidsplanen var allerede under press før koronakrisen, og forhandlingene er nå i praksis utsatt til mai, noe som kan gjøre det vanskelig å komme i mål i tide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.