Ifølge Mail On Sunday foreligger det også evakueringsplaner for den øvrige kongefamilien, melder Reuters.

Også Sunday Times skriver om hemmelige beredskapsplaner for kongefamilien i tilfelle utmeldingen fra EU fører til store problemer på hjemmebane.

– Disse evakueringsplanene har eksistert siden den kalde krigen, men er nå oppdater med tanke på uro dersom Storbritannia forlater EU uten noen utmeldelsesavtale, får avisen bekreftet fra en kilde i Kabinettkontoret, som blant annet leder regjeringens administrative arbeid.

En tidligere politimann som har ledet den kongelige eskortetjenesten sier det vil være naturlig å flytte dronningen trolig ut av hovedstaden dersom det oppstår problemer.

Statsminister Theresa May sliter med å få støtte i Parlamentet for en avtale med EU om utmeldingen som etter planen trer i kraft i slutten av neste måned. Underhuset har avvist Mays avtale og bedt henne forhandle frem en ny, noe EU sier er uaktuelt.

Fortsatt uten løsning

I mellomtiden står brexit-floken uløst. Når Theresa May er ventet å dra til Brussel med håp om å reforhandle brexit-avtalen, sier den britiske statsministeren at hun ute etter en «pragmatisk» løsning.

Målet er å komme opp med en ny avtale som er spiselig både for unionen hun snart skal forlate og for politikerne på hjemmebane.

– Når jeg igjen drar til Brussel for å kjempe for Storbritannia og Nord-Irland, kommer jeg derfor med et nytt mandat, nye ideer og fornyet besluttsomhet med mål om å finne en pragmatisk løsning som oppfyller det britiske velgere stemte for og sikrer at det ikke blir noen hard grense mellom Nord-Irland og republikken Irland, skriver May i avisen Sunday Telegraph.

Motstand fra EU

Statsministerne antyder at labor-leder Jeremy Corbyn er enig med henne om at den såkalte backstop-løsningen i den fremforhandlede avtalen må endres. Løsningen, som skal sikre fortsatt åpen grense mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland i sør, innebærer at britene kan bli knyttet til den europeiske tollunionen på ubestemt tid. det er den klausulen som har vært vanskeligst å svelge for dem som vil ha et endelig brudd med EU.

Tirsdag gikk et lite flertall i Underhuset inn for å reforhandle backstop-avtalen, men EU har sagt at dette er uaktuelt. EU-president Donald Tusk sier derimot at backstop-løsningen «er den beste og eneste måten å sikre en ryddig EU-utmelding for Storbritannia».

Etter planen skal May komme tilbake til Underhuset med en redegjørelse om de nye forhandlingene 13. februar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den siste stavsalto
20 år etter at sporten døde ut møtes skiballett-utøverne for en siste dans. Klarer 56 år gamle Rune Kristiansen seg gjennom en siste stavsalto?
03:25
Publisert: