Neste uke skal det britiske parlamentet stemme over statsminister Thersa Mays forslag om en brexitplan. Britenes skal etter planen melde seg ut av EU 29. mars.

Nå har britisk politi bedt varehus og butikker om å styrke bemanningen i tilfelle britene skulle forlate unionen uten en avtale – en såkalt «hard» brexit – fordi et slikt utfall vil kunne spre frykt om at det vil oppstå problemer med matforsyninger og andre varer.

– Vi anbefaler at butikker vurderer å legge til rette for økt sikkerhet i tilfelle det sprer seg en frykt om matvaremangel, noe som igjen vil føre til et økende antall besøkende, sier en talsperson for britisk politi til Politico.

Den britiske regjeringens forslag er ventet å bli stemt ned i parlamentet. Derfor ser mange på en «hard» brexit som det eneste realistiske utfallet.

Noen mener også at hele brexit-prosessen vil bli avblåst.

Storbritannias håndtering av EU-folkeavstemningen i 2016 har frustrert både EU-tilhengere og -motstandere. LSE-professor Iain Begg uttalte nylig til DN at det britiske politiske systemet har sviktet totalt etter folkeavstemningen om EU-utmeldingen. Han mener løsningen kan være å «dolke» demokratiet i ryggen.

«Den nyeste utviklingen i sagaen har vist at det britiske politiske systemet har mislykkes i å besvare de to mest sentrale spørsmålene som de er satt til å behandle, nemlig hva slags forhold ønsker de til EU og hva slags mekanismer som må iverksettes for å bestemme det, gitt den åpenbare manglende evnen til å samle flertall for en avtale», skriver professoren.

Han mener løsningen var å overgi ansvaret til en brexit-komité som kan fatte avgjørelser uten avstemninger i parlamentet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne omstridte typen kan ha sørget for at brexit avlyses. I tillegg får han kjeft for et klistremerke på bilen han kjører
02:53
Publisert: