Utkastet til brexitavtale, som regjeringen har stilt seg bak, er rett vei for Storbritannia, sier statsminister Theresa May under en pressekonferanse i Downing Street torsdag ettermiddag.

Statsministeren har ingen planer om å gi seg, dagen etter regjeringen vedtok det omstridte forslag til brexit-avtale som senere skal legges frem for parlamentet.

May slo videre fast at hun vil stå løpet ut for å sette nasjonens interesser først. Og hun understreker at hun mener den foreslåtte avtalen er i alles beste interesse.

Statsministeren kommenterte også kolleger som torsdag gikk av i protest mot utkastet til regjeringens brexitavtale.

– Jeg beklager at de har forlatt regjeringen, men de må gjøre det de mener er rett. Jeg takker dem for deres innsats, sa May.

Ingen brexitminister ennå

Fem medlemmer i regjeringsapparatet trakk seg torsdag i protest mot utkastet til brexitavtale som regjeringen stilte seg bak dagen i forveien. Brexitminister Dominic Raab sto for den mest oppsiktsvekkende avgangen.

– Jeg har hatt en ganske travel dag, med tre timer i Underhuset, sa May på spørsmål om hvem som skal erstatte ministrene som har gått av.

Hun sa hun ikke har rukket å utnevne noen ny brexitminister.

Samtidig berømmer hun Michael Gove, som allerede er et hett navn på ryktebørsen, for jobben han gjør som miljø- og fiskeriminister.

Mistillitsbrev

Flere av Mays kritikere har levert inn brev som erklærer mistillit mot henne. Jacob Rees-Mogg, en av de ledende forkjemperne for en hard brexitløsning, er blant dem som allerede formelt har erklært mistillit til May som partileder.

Mistillitsbrevene leveres til den såkalte 1922-komiteen. Dersom 15 prosent av de konservative parlamentsmedlemmene, det vil si 48, leverer inn et brev der de erklærer mistillit mot May, utløses en mistillitsavstemning.

Flertallet er imot brexit

54 prosent av spurte briter svarer i en fersk undersøkelse for Sky News at de ikke ønsker exit fra EU. 55 prosent ønsker ny folkeavstemning.

I spørreundersøkelsen har Sky spurt velgere om hva de foretrekker av a) Mays brexitavtale, b) Ingen brexit-avtale og c) Ingen brexit.

Et flertall på 54 prosent svarer at de foretrekker ingen brexit.

32 prosent svarer at de foretrekker et «no deal»-scenario, mens kun 14 prosent sier de støtter statsminister Theresa Mays utkast til brexitavtale.

Selv om det er liten støtte til statsministerens brexitavtale, svarer 31 prosent at May er den de stoler mest på med tanke på å lede øyriket gjennom utmeldingen av EU. Kun 25 prosent sier de stoler mest på Labour-leder Jeremy Corbyn, mens 18 prosent sier de stoler mest på Jacob Rees-Mogg. Deretter følger Boris Johnson og Dominic Raab med henholdsvis 17 og 10 prosent.

Et klart flertall gir også uttrykk for «sterk støtte» til en folkeavstemning der alternativene er de samme som i Skys undersøkelse.

Den britiske TV-kanalen har spurt et representativt utvalg på 1.488 Sky-kunder via sms. Undersøkelsen ble gjennomført torsdag 15. november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utenriksminister Søreide: – Viktig å sikre rettighetene til nordmenn som bor i Storbritannia
02:12
Publisert: