Storbritannias brexit-arbeid fikk et tilsynelatende pusterom da Theresa Mays regjering fredag forente seg om en avtale om retningen til den kommende utmeldelsen av EU.

Gleden ble kortvarig. Tre dager senere reises det spørsmål om både statsministerens og brexit-forhandlingenes fremtid, etter at brexit-minister David Davis leverte sin oppsigelse i et åpent brev til statsministeren natt til mandag.

Samme ettermiddag kunngjorde utenriksminister Boris Johnson at også han trekker seg fra sin stilling. Ifølge The Guardian har Johnson sagt at å promotere den nye avtalen er det samme som å «skryte av en drittpakke».

I sitt oppsigelsesbrev kritiserer eksminister Davis statsministeren for at de nødvendige båndene til unionen ikke vil bli kuttet. Avtalen har fått oppmerksomhet for at den går inn for å opprettholde et tett bånd til EU på flere områder, deriblant gjennom frihandel for industri- og landbruksvarer.

«Slik jeg ser det, vil fredagens avtale gjør at Parlamentets kontroll være illusorisk, og ikke reell», skriver Davis i sitt brev til May.

Tidligere boligminister Dominic Raab tok mandag formiddag over Davis' jobb. Raab var en sterk forkjemper i folkeavstemningen for å byte ut av unionen. Samtidig blir han beskrevet som en mer pragmatisk politiker, som i mindre grad enn sin forgjenger er en «hardliner».

«Duket for kaos»

Kristian Steinnes, Storbritannia-kjenner og professor i moderne europeisk historie ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), mener mandagens hendelser har skapt enorm turbulens.

– Nå kommer det til å bli kamp i det konservative partiet i Underhuset om den videre retningen. I verste fall skaper det så mye kaos at May må gå av.

Steinnes mener Mays posisjon er tydelig svekket, men at mangelen på en klar motkandidat holder henne foreløpig trygg.

– Selv om det skulle ende med at hun blir utfordret, er det ikke sikkert de som ønsker å bytte henne vinner frem. Hun har ført en politikk hvor hun har prøvd å samle kompromisser, og det mangler en tydelig kandidat som kan utfordre henne. Nå må hun styrke sin egen posisjon ved å stake ut en klar strategi frem mot EU-toppmøtet i høst.

Jacob Rees-Mogg, en av de ledende konservative brexit-forkjemperne, krever foreløpig ikke Mays avgang. Derimot mener han May bør belage seg på mange omkamper.

– Regjeringsavtalen må gis opp. Som David Davis påpeker i sitt brev, kommer den faktisk ikke til å lede til brexit, sier Mogg ifølge The Guardian.

Kan gi «hard»-siden momentum

Debatten om hvilken politikk og forhandlingsstrategi britene skal føre med EU, har lenge rast i den britiske regjeringen.

– Det er ikke godt å si hva som skjer, men den økonomiske tyngdekraften trekker i retning av at Storbritannia får et nært forhold til EU, sier Steinnes.

Han mener Davis' avgang ikke nødvendigvis styrket«myk»-forkjempernes sak. Johnsons avgang kan ha skapt ytterligere forvirring.

– Tilhengerne av en hard brexit kan bli provoserte av at Davis har fått så lite medhold i regjeringen. Det kan føre til at de kommer på banen og blir mer synlige, noe som kan gi hard-siden medvind. Foreløpig er situasjonen uoversiktlig, sier han.

«Katten er sluppet ut blant duene»

Myndighetene i Skottland og Wales har begge sendt ut uttalelser der de uttrykker bekymring over kaoset i britisk brexit-politikk. Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon, som lenge har vært uenig med May i hvordan EU-ansvaret skal fordeles, langet ut mot May på Twitter mandag morgen.

– Enigheten varte ikke lenge. Den britiske regjeringen er i et salig kaos og mister autoritet for hver dag som går. For en slagmark, sier hun.

I en analyse med tittelen «Katten er sluppet ut blant duene», skriver økonomen Peter Dixon i Commerzbank at splittelsen i regjeringen er tydeligere enn noen gang. Han mener fredagens avtale går inn for en «EU light»-versjon, som vil gjøre britene avhengig av EU-domstolen i tvistespørsmål, samt føre til at landet må gi bidrag til EUs budsjett. Dixon skriver at presset på May er ventet å øke.

«Det er heller ikke sikkert at avtalen vil godkjennes av EU, så lenge Storbritannia plukker så selektivt blant EUs fire friheter», heter det i analysen.

Iain Begg, professor ved London School of Economics (LSE) og ekspert på økonomisk europeisk integrasjon, sier Mays fremtid er vanskelig å spå.

– Har brexits støttespillere nådd et punkt der de enten blir tvunget til å gå med på hennes planer eller å risikere å havne i regjeringskrise? May er avhengig av støtte fra sitt parti, fordi en nedtur for May vil gå ut over dem. Samtidig kan løsningen om en myk brexit, som jeg ikke tror vil tåle tidens tann, bli for mye for brexit-tilhengere å takle, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33
Publisert: